PLAN(et) B: Περιβάλλον και κοινωνική δικαιοσύνη

PLAN(et) B: Περιβάλλον και κοινωνική δικαιοσύνη

Η μαθητική θεατρική ομάδα του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης «Βλέμμα εφήβων» συνεχίζει τη λειτουργία της και την επόμενη χρονιά.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει έρευναεργαστήρια Θεάτρου, παράσταση θεάτρου ντοκουμέντο και συζήτηση – συμπόσιο γύρω από τον προβληματισμό που αναδεικνύεται από την υπό επεξεργασία θεματική. Κατά τη διάρκεια του έτους, εμπλουτίζεται από παράλληλες δράσεις, όπως ομιλίες, εκπαιδευτικές επισκέψεις και εκδηλώσεις.

Στοχεύει στην καλλιέργεια της θεατρικής παιδείας μέσα από την ενεργό συμμετοχή των εφήβων στην πολιτιστική ζωή με πνεύμα συλλογικότητας και συνεργατικότητας μέσα σε ένα θετικό περιβάλλον, όπως αυτό των τεχνών στην εκπαίδευση. Δίνει βήμα στην καλλιτεχνική έκφραση των εφήβων και επιδιώκει να ανοίξει διαύλους επικοινωνίας ανάμεσα στους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και την ευρύτερη κοινότητα για θέματα που αφορούν τη ζωή των εφήβων σε συνθήκες που αλλάζουν ταχύτατα.

Αξιοποιώντας το θέατρο ως μέσο καλλιτεχνικής έκφρασης αλλά και παρέμβασης, το πρόγραμμα δημιουργεί κοινότητες θεατών που μοιράζονται και συζητούν κοινούς προβληματισμούς. Η σύνδεση και ο ενεργός διάλογος ανάμεσα στη σχολική ζωή και τον κόσμο που περιβάλλει τους νέους είναι ένας από τους βασικούς παιδαγωγικούς στόχους του εγχειρήματος.

Το θέμα για το σχολικό έτος 2021-2022 είναι:

PLAN(et) B: Περιβάλλον και κοινωνική δικαιοσύνη

Οι αρχαίοι μύθοι, οι φυσικοί φιλόσοφοι, τα παραδοσιακά τραγούδια μίλησαν για τη σχέση του ανθρώπου με τη φύση, πάντα άρρηκτη, σε διαρκή αλληλεπίδραση. Τη στιγμή της πρώτης ρωγμής έγινε πραγματικότητα ο αρχέγονος εφιάλτης των παραμυθιών. Από τότε μέχρι σήμερα, συντελέστηκε η κλιματική αλλαγή, και η ρωγμή μεγαλώνει. Οι ευάλωτες ομάδες πλήττονται ραγδαία. Η κινητοποίηση οφείλει να είναι άμεση. Η διάσωση του περιβάλλοντος έγινε το επόμενο μεγάλο στοίχημα της ανθρωπότητας

Δεν υπάρχει planet B. Υπάρχει plan B, έστω και τώρα; Να το σχεδιάσουμε. Είναι ζωτικό μας συμφέρον. Ας μην τελειώσει ο κόσμος μας. Ούτε με πάταγο ούτε με λυγμό.

«Εάν ένα φυτό δεν μπορεί να ζήσει σύμφωνα με τη φύση του, πεθαίνει· το ίδιο και ο άνθρωπος.»

H. D. Thoreau

Το πρόγραμμα υποστηρίζει επιστημονικά και καλλιτεχνικά Συμβουλευτική Επιτροπή που απαρτίζεται από καθηγητές έγκριτων πανεπιστημίων των Η.Π.Α., συνεργάτες του ΙΜΚ και μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας. Περισσότερες πληροφορίες για την προηγούμενη δουλειά της ομάδας εδώ.

Συντονισμός και υλοποίηση: Νατάσα Μερκούρη

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ
Στο πλαίσιο της προετοιμασίας τη σχολική χρονιά 2021-2022 έχουν επισκεφτεί το «Βλέμμα εφήβων» οι:

Μιχάλης Keith Αναστασιάδης, Γεωπόνος ΓΠΑ Τμ. Αξιοποίησης Φυσικών Πόρων & Γεωργικής Μηχανικής, MSc Περιβαλλοντικής Πολιτικής & Διαχείρισης, εργασ. Τμήμα Πρασίνου, Τεχνική Υπηρεσία Πανεπιστημίου Αθηνών, στις 20 Νοεμβρίου 2021 μίλησε για τα δέντρα και τους χώρου πρασίνου στις πόλεις.
Εύα Νάθενα, ενδυματολόγος-σκηνογράφος, στις 27 Νοεμβρίου 2021 μίλησε για τον ρόλο του σκηνικού και τον κοστουμιών σε μια παράσταση, για τη βάση και τα κριτήρια των επιλογών μας, για τη μελέτη που προϋποθέτουν οι επιλογές μας
Νεκταρία Αδακτύλου, Nektaria Adaktilou, PhD, West Virginia University, Eberly College of Arts and Sciences, Department of Geology & Geography, μίλησε στις 15 Ιανουαρίου 2022 για την κλιματική αλλαγή και την κοινωνική δικαιοσύνη: τι, από πότε, πώς, γιατί, από εδώ και πέρα τι;
Δημήτρης Χριστόπουλος, φιλόλογος-συγγραφέας, στις 26 Φεβρουαρίου 2022, μίλησε για τη λογοτεχνία με θέμα το περιβάλλον και για το δυστοπικό μέλλον που περιγράφει, τις αναγνωστικές του προτάσεις και την ανάλυσή τους.
Βέρα Δηλάρη, Εθνική Συντονίστρια του δικτύου σχολείων ASPnet Ελλάδος, στις 7 Μαρτίου 2022 μίλησε για τους 17 στόχους για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, το διεθνές πλαίσιο λειτουργίας και την έλλειψη δέσμευσης απέναντι στην υλοποίησή τους.

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ

Οι συναντήσεις περιλαμβάνουν εργαστήρια έρευνας και Θεάτρου. Είναι εβδομαδιαίες και θα γίνονται διαδικτυακά κάθε Σάββατο, στις 11.00-12.30.

Διάρκεια εργαστηρίων: 1,5 ώρα

Έναρξη εργαστηρίων : 16 Οκτωβρίου 2021

Παράσταση: Ιούνιος 2022

Αριθμός συμμετεχόντων: (max) 15 άτομα

Χώρος:

Τα εργαστήρια θα γίνονται κυρίως διαδικτυακά.

Τα εργαστήρια Θεάτρου σχεδιάζεται, με την προϋπόθεση της άρσης των περιοριστικών μέτρων για τον Covid-19, να γίνονται σε διά ζώσης συναντήσεις στο θέατρο του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης, μετά από συνεννόηση με τους εφήβους σε ημερομηνίες που θα ανακοινωθούν.

Δίδακτρα: 230 ευρώ (θα καταβληθούν σε 3 δόσεις)

Κατεβάστε την αίτηση συμμετοχής και το έντυπο συναίνεσης.
Τα δίδακτρα θα καταβληθούν στον λογαριασμό 

ALPHA BANK IBAN GR3001401810181002002002627
ΠΡΟΣΟΧΗ: Στην αιτιολογία να αναγράφεται:

ΒΛΕΜΜΑ ΕΦΗΒΩΝ 2021-2022 / Όνομα συμμετέχοντος παιδιού


Η εξόφληση θα γίνει ως εξής:

Προκαταβολή: 80 ευρώ έως 15 Οκτωβρίου 2021

Α’ δόση: 80 ευρώ έως 31 Ιανουαρίου 2022

Β’ δόση: 70 ευρώ έως 31 Μαρτίου 2022


Email επικοινωνίας: anamerkouri@gmail.com (Νατάσα Μερκούρη)