ΒΛΕΜΜΑ ΕΦΗΒΩΝ 2020-2021

ΒΛΕΜΜΑ ΕΦΗΒΩΝ 2020-2021

photo: Γεωργία Οικονόμου

Οι έφηβοι απέναντι στην Ιστορία:

200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση

Το πρόγραμμα θεατρικής παιδείας «Βλέμμα εφήβων», με χαρακτήρα αλληλοτροφοδότησης, περιλαμβάνει εργαστήρια Ιστορίας, εργαστήρια Θεάτρου, μαθητική θεατρική παράσταση και συζήτηση-συμπόσιο γύρω από τον προβληματισμό που αναδεικνύεται από την υπό επεξεργασία θεματική. Κατά τη διάρκεια του έτους, εμπλουτίζεται από παράλληλες δραστηριότητες και εκδηλώσεις.

Στοχεύει στην καλλιέργεια της θεατρικής παιδείας μέσα από την ενεργό συμμετοχή των εφήβων στην πολιτιστική ζωή με πνεύμα συλλογικότητας και συνεργατικότητας μέσα σε ένα θετικό περιβάλλον, όπως αυτό των τεχνών στην εκπαίδευση. Δίνει βήμα στην καλλιτεχνική έκφραση των εφήβων και επιδιώκει να ανοίξει διαύλους επικοινωνίας ανάμεσα στους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και την ευρύτερη κοινότητα, για θέματα που αφορούν τη ζωή των εφήβων σε συνθήκες που αλλάζουν ταχύτατα.

Αξιοποιώντας το θέατρο ως μέσο καλλιτεχνικής έκφρασης αλλά και παρέμβασης, το πρόγραμμα δημιουργεί κοινότητες θεατών που μοιράζονται και συζητούν κοινούς προβληματισμούς γύρω από τη νεότητα. Η σύνδεση και ο ενεργός διάλογος ανάμεσα στη σχολική ζωή και τον κόσμο που περιβάλλει τους νέους είναι ένας από τους βασικούς παιδαγωγικούς στόχους του εγχειρήματος.

ΟΙ ΕΦΗΒΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ

200 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ

Το θέμα για τη χρονιά 2020-2021 αφορά τον εορτασμό για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.

Θα ασχοληθούμε, κυρίως, με τον τρόπο με τον οποίο διδάσκεται η περίοδος προετοιμασίας και το ίδιο το ιστορικό γεγονός στο σχολείο, τι αποσιωπάται, τι προβάλλεται, πόσο εμβαθύνουμε στη σχολική τάξη σε ακανθώδη ζητήματα της Επανάστασης, αν και πόσο καλλιεργείται η ιστορική συνείδηση ή αν η διδασκαλία διολισθαίνει σε άλλα μονοπάτια.

Θα εξετάσουμε άγνωστες πτυχές της Επανάστασης που αφορούν την επιρροή που άσκησε στις πολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη, τα πρόσωπα, τις ομάδες που δραστηριοποιήθηκαν, τις τέχνες κ.ά.

Θα διεξαχθεί έρευνα με ανώνυμο ερωτηματολόγιο σε σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Το υλικό που θα συγκεντρωθεί θα χρησιμοποιηθεί ως βάση για τη συζήτηση που θα πλαισιώσει την παράσταση.

Παράλληλα, με την προϋπόθεση της άρσης των μέτρων λόγω Covid-19 στη διάρκεια της χρονιάς, σχεδιάζονται εκπαιδευτικές επισκέψεις σε σημαντικούς χώρους της Αθήνας, όπου θα υλοποιηθούν εκπαιδευτικά προγράμματα με τους μαθητές. Το υλικό από την επιτόπια έρευνα θα ενσωματωθεί στην παράσταση.

Η έρευνα, η συγγραφή των κειμένων και η σύνθεση από την πλευρά των μαθητών θα καταλήξουν σε μια παράσταση θεάτρου τεκμηρίωσης (documentary theatre), όπου θα αποτυπώνεται με κριτική ματιά ο προβληματισμός των εφήβων γύρω από τη σχέση τους με την Ιστορία μέσα στο σχολείο και έξω από αυτό, αλλά και με τις αλήθειες γύρω από την Ελληνική Επανάσταση.

Η παράσταση έχει ήδη ενταχθεί στις δράσεις για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, που σχεδίασε το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Ιστορική Έρευνα, Διδακτική και Νέες Τεχνολογίες» του Ιονίου Πανεπιστημίου σε συνεργασία με την επιστημονική ένωση «Νέα Παιδεία».

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

Η σκηνοθέτις Αναστασία Κουμίδου θα συζητήσει με τους εφήβους το Σάββατο, 14 Νοεμβρίου 2020 για το ιστορικό δράμα Νικήρατος και τη συγγραφέα του, Ευανθία Καΐρη, στο πλαίσιο της έρευνας γύρω από την αποτύπωση της Επανάστασης στην Τέχνη τότε και τώρα. 

Η Βασιλική Σακκά, Δρ. Ιστορίας και Εκπαίδευσης Ενηλίκων και πρόεδρος του Ομίλου για την Ιστορική Εκπαίδευση στην Ελλάδα, θα παρουσιάσει στους εφήβους τις άγνωστες πτυχές του φιλελληνισμού, το Σάββατο, 21 Νοεμβρίου 2020.

Ο Ηλίας Στουραΐτης, Δρ. Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, θα παρουσιάσει το εκπαιδευτικό video game «Βύρων: ένα σύγχρονο ψηφιακό παιχνίδι για την ανάδειξη της κοινωνικής ταυτότητας στην Επανάσταση του 1821» το Σάββατο, 9 Ιανουαρίου 2021

Η συγγραφέας και θεατρολόγος Αγγελική Δαρλάση συζητά με τους εφήβους για τη μετάπλαση της Ιστορίας σε λογοτεχνικό κείμενο, με αφορμή το βιβλίο της “Οι Μεγάλοι…μικροί αγωνιστές του 1821“, το Σάββατο, 16 Ιανουαρίου 2021.

Το Σάββατο, 23 Ιανουαρίου 2021, ο κ. Στέφανος Καβαλλιεράκης, Διευθυντής του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών-Ιδρύματος Βούρου Ευταξία, θα μιλήσει στους εφήβους για “συνωμοσίες” πριν τον Αγώνα. «Φιλική Εταιρεία: οργανωτικές και συνωμοτικές προϋποθέσεις».  

Το Σάββατο, 27 Φεβρουαρίου 2021, το “Βλέμμα εφήβων” στο πλαίσιο της συνεργασίας με το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, φιλοξενεί την κ. Νατάσα Καστρίτη, Υπεύθυνη Επιμελήτρια Συλλογών, η οποία θα μιλήσει για την αποτύπωση της Επανάστασης στη ζωγραφική εκείνης της περιόδου.

Την Τρίτη, 23 Μαρτίου 2021, το “Βλέμμα εφήβων” συμμετείχε στο διαδικτυακό μαθητικό συνέδριο «21 ερωτήματα για το ’21», που διοργάνωσε η Ελληνογαλλική Σχολή Ευγένιος Ντελακρουά υπό την αιγίδα της Δ.Δ.Ε. Β’ Αθήνας. Παρουσίασαν την εισήγηση «Απροσδόκητη βοήθεια: Γυναίκες και ετερόθρησκοι φιλέλληνες-Το making off μιας γιορτής», στο πλαίσιο της έρευνάς τους για τον Φιλελληνισμό.


Το Σάββατο, 27 Μαρτίου 2021, το “Βλέμμα εφήβων” συνομιλεί με τον κ. Κώστα Θεριανό, Συντονιστή Εκπαιδευτικού Έργου Κοινωνικών Επιστημών στο 4ο ΠΕΚΕΣ Αττικής, για “Τα πολλά ’21 στο σχολείο: Πώς άλλαξε η διδασκαλία της Επανάστασης”.

Το Σάββατο, 24 Απριλίου 2021, το “Βλέμμα εφήβων” προσκαλεί τον κ. Σίμο Μποζίκη, Δρ. Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, σε συζήτηση για τις πηγές χρηματοδότησης της Ελληνικής Επανάστασης.

Ανακοίνωση:

Η Νατάσα Μερκούρη, την Παρασκευή, 21/5/2021, θα παρουσιάσει την έρευνα και τον τρόπο δουλειάς των εφήβων σε φοιτήτριες και φοιτητές του Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο πλαίσιο του μαθήματος “Προφορική Ιστορία και Εκπαίδευση”.

Η φωτογράφιση είναι ευγενική προσφορά της Γεωργίας Οικονόμου.

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ

Οι συναντήσεις περιλαμβάνουν εργαστήρια Ιστορίας και Θεάτρου.

Είναι εβδομαδιαίες και θα γίνονται διαδικτυακά κάθε Σάββατο, στις 11.00 εναλλάξ:

  • Εργαστήρια Ιστορίας
  • Εργαστήρια θεάτρου

Διάρκεια εργαστηρίων: 1,5 ώρα

Έναρξη εργαστηρίων : 17 Οκτωβρίου 2020

Παράσταση: Ιούνιος 2021

Αριθμός συμμετεχόντων: (max) 12 άτομα

Χώρος:

Τα εργαστήρια Ιστορίας θα γίνονται διαδικτυακά σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς.

Τα εργαστήρια Θεάτρου σχεδιάζεται, με την προϋπόθεση της άρσης των περιοριστικών μέτρων για τον Covid-19, να ξεκινήσουν με διά ζώσης συναντήσεις τον Ιανουάριο του 2021. Οι ημερομηνίες θα ανακοινωθούν.

Δίδακτρα: 230 ευρώ (θα καταβληθούν σε 3 δόσεις)

Κατεβάστε την αίτηση συμμετοχής και το έντυπο συναίνεσης.


Τα δίδακτρα θα καταβληθούν στον λογαριασμό 

ALPHA BANK IBAN GR3001401810181002002002627


ΠΡΟΣΟΧΗ: Στην αιτιολογία να αναγράφεται:

ΒΛΕΜΜΑ ΕΦΗΒΩΝ 2020-2021 / Όνομα συμμετέχοντος παιδιού


Η εξόφληση θα γίνει ως εξής:

Προκαταβολή: 80 ευρώ 14 Οκτωβρίου 2020

Α’ δόση: 80 ευρώ έως 31 Ιανουαρίου 2021

Β’ δόση: 70 ευρώ έως 31 Μαρτίου 2021


Email επικοινωνίας: anamerkouri@gmail.com (Νατάσα Μερκούρη)

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Το πρόγραμμα υποστηρίζει επιστημονικά και καλλιτεχνικά η Συμβουλευτική Επιτροπή, η οποία απαρτίζεται από τους:

Νεκταρία Αδακτύλου, Adjunct Assistant Professor, Eberly College of Arts and Sciences, Dept. of Geology &Geography, West Virginia University

Αλεξάνδρα Γεωργοπούλου, Υπεύθυνη Καλλιτεχνικού Σχεδιασμού & Διεθνών Σχέσεων του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης

Δημήτρης Γιατρομανωλάκης, Associate Professor of Classics, Department of Classics, Johns Hopkins University

Peter Meineck, Associate Professor of Classics in the Modern World, Department of Classics, New York University

Rush Rehm, Professor of Theater & Performing Studies and of Classics, Department of Classics, Stanford University

Παναγιώτης Ροϊλός, George Seferis Professor of Modern Greek Studies and of Comparative Literature, Harvard University

Την καθοδήγηση του μαθητικού θεατρικού ομίλου και τον συντονισμό της Συμβουλευτικής επιτροπής έχει η φιλόλογος Νατάσα Μερκούρη.

Με ρόλο συμβουλευτικό θα συμβάλουν μέλη της ευρύτερης εκπαιδευτικής κοινότητας και συνεργάτες του MCF.

Με τη στήριξη