Ανατομία μιας σκηνής

Σάββατο 17 & Κυριακή 18 Δεκεμβρίου

Είσοδος ελεύθερη με σειρά προτεραιότητας

Το Film Factory,  μια από τις πιο δημιουργικές και πετυχημένες δράσεις της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, επιστρέφει για ενδέκατη χρονιά. Το Σάββατο 17 και την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, επαγγελματίες του κινηματογράφου, δημιουργοί και καλλιτεχνικοί συντελεστέςθα συναντήσουν σπουδαστές, νέους κινηματογραφιστές και σινεφίλ σε μια σειρά από πρωτότυπα masterclasses υπό τον γενικό τίτλο «Ανατομία μιας σκηνής». Βραβευμένοι και υποψήφιοι των βραβείων ΙΡΙΣ 2022, επιλέγουν και παρουσιάζουν σκηνές από τις ταινίες τους,  διασταυρώνοντας εμπειρίες και γνώσεις σχετικά με τις δημιουργικές ζυμώσεις μέσα από τις οποίες πλάθεται η κινηματογραφική αφήγηση.

Οι Γιώργος Γούσης, Έλενα Τοπαλίδου, Αντώνης Τσιοτσιόπουλος και Γιώργος Καρναβάς, θα μας ταξιδέψουν μέσα σε Μαγνητικά Πεδία, ενώ η Αρασέλη Λαιμού, η Εύα Γουλάκου και ο Προκόπης Βλασερός θα αποκαλύψουν μυστικά της Αγίας Έμυ. Ο Γιάννης Βογιατζής, η Ταμίλα Κουλίεβα, η Δήμητρα Γιατράκου και η Ιουλία Συγρίμη, θα μιλήσουν για τον ηθοποιό σε ρόλο καμβά και οι Αντώνης Κοτζιάς και Χρήστος Καραμάνης θα αφηγηθούν την οδύσσεια ενός πλάνου. Η Άρτεμις Αναστασιάδου, ο Άρης Καπλανίδης, ο Ηλίας Ρουμελιώτης και η Δανάη Επιθυμιάδη μας περιμένουν στην αφετηρία, ενώ η Έφη Σκρόμπολα και ο Γιώργος Καρναβάς έχουν ήδη φτάσει στις αφίξεις εξωτερικού. Τον κόσμο πίσω από κάθε χαρακτήρα θα κληθούν να αποκαλύψουν οι Εύα Στεφανή και Ανδρέας Αποστολίδης. Ο Μιχάλης Σαμιώτης και ο Ιωάννης Παπαδόπουλος θα μιλήσουν για το πώς αναβιώνεται το παρελθόν. Οι Σμαρώ Παπαευαγγέλου και Λάζαρος Γεωργακόπουλος θα εξηγήσουν τι σημαίνει Ελλειπτική Αφήγηση, ενώ οι Λέανδρος Ντούνης και Λευτέρης Βολάνης θα μας μάθουν ν’ακούμε τη μελωδία των ήχων.

Επίσης, τόσο το Σάββατο, όσο και την Κυριακή, από τις 20:15 ως τις 22:30, θα πραγματοποιηθούν networking events με μπύρα και finger food, ανοιχτά στους συμμετέχοντες και στο κοινό.

Ευχαριστούμε το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης για την άψογη συνεργασία, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, το γραφείο MEDIA Δημιουργική Ευρώπη και το Υπουργείο Πολιτισμού για την ουσιαστική υποστήριξη και την Αθηναϊκή Ζυθοποιία για την ευγενική χορηγία.  Θερμές ευχαριστίες και στους Φίλους της ΕΑΚ (Finos Film, Boo Productions, Filmiki, Foss Productions & TopCut Modiano) που στηρίζουν τις δράσεις της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, σταθερά και με διάρκεια.

Το πρόγραμμα αναλυτικά:

ΣΑΒΒΑΤΟ 17/12 

ΑΙΘΟΥΣΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

11:00-13:00 

Υποκριτική – Make Up – Κομμώσεις

Ηθοποιός Καμβάς

Γιάννης Βογιατζής, Ταμίλα Κουλίεβα, Δήμητρα Γιατράκου, Ιουλία Συγρίμη

(Σμύρνη μου Αγαπημένη)

13:15 – 15:30

Ταινίες Μικρού Μήκους

Η Αφετηρία

Άρτεμις Αναστασιάδου (Το Βανκούβερ), Άρης Καπλανίδης, Ηλίας Ρουμελιώτης (Από το Μπαλκόνι), Δανάη Επιθυμιάδη (Όλο το Χρόνο του Κόσμου)

16:00-18:00 

Ιστορίες εκτός κάδρου

Αρασέλη Λαιμού, Εύα Γουλάκου, Προκόπης Βλασερός (Αγία Έμυ)

18:15-20:15

Ταινίες Ντοκιμαντέρ

Ένας χαρακτήρας, ένας κόσμος

Εύα Στεφανή (Μέρες και Νύχτες της Δήμητρας Κ.), Ανδρέας Αποστολίδης (Latin Noir)

ΑΙΘΟΥΣΑ BLACK BOX

18:00 – 20:00

Sound Design – Μουσική

Η Μελωδία των Ήχων

Λέανδρος Ντούνης (Monday), Λευτέρης Βολάνης (Μαγνητικά Πεδία)

Θα ακολουθήσει networking event

ΚΥΡΙΑΚΗ 18/12  

ΑΙΘΟΥΣΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

11:00-12:45 

Μειοψηφικές Συμπαραγωγές

Αφίξεις εξωτερικού

Έφη Σκρόμπολα (.dog), Γιώργος Καρναβάς (Feathers)

13:00-15:30 

Παραγωγή – Σκηνοθεσία – Σενάριο – Υποκριτική

Μαγνητικοί Συνταξιδιώτες

Γιώργος Γούσης, Έλενα Τοπαλίδου, Αντώνης Τσιοτσιόπουλος, Γιώργος Καρναβάς (Μαγνητικά Πεδία)

16:00-18:00

Μοντάζ – Υποκριτική

Ελλειπτική Αφήγηση

Σμαρώ Παπαευαγγέλου, Λάζαρος Γεωργακόπουλος (Σελήνη, 66 Ερωτήσεις)

18.15-20.15

VFX – Διεύθυνση Φωτογραφίας

Η οδύσσεια ενός πλάνου

Αντώνης Κοτζιάς (Σμύρνη μου, Αγαπημένη), Χρήστος Καραμάνης (Monday)

ΑΙΘΟΥΣΑ BLACK BOX

18:00 – 20:00

Σκηνογραφία

Αναβίωση

Μιχάλης Σαμιώτης, Ιωάννης Παπαδόπουλος (Σμύρνη μου, Αγαπημένη)

Θα ακολουθήσει networking event