“Αισθήσεις και Εντυπώσεις” Στέλλα Κακογιάννη Σουλιώτη

“Αισθήσεις και Εντυπώσεις” Στέλλα Κακογιάννη Σουλιώτη

“Αισθήσεις και Εντυπώσεις” Στέλλα Κακογιάννη Σουλιώτη

Η Στέλλα Κακογιάννη-Σουλιώτη (1920-2012), υπουργός και γενική εισαγγελέας της Κυπριακής Δημοκρατίας, αδελφή του σκηνοθέτη Μιχάλη Κακογιάννη, παρουσιάζει τις αναμνήσεις της από την παιδική της ηλικια: μια αστική ηθογραφία, ένα καλειδοσκόπιο της αστικής ζωής της Λεμεσού κατά το πρώτο ήμισυ του 20ου αιώνα.

Δύο μικρά επεισόδια:

Όταν ένα ολοσέλιδο πορταίτο της Μάρλεν Ντίτριχ εμφανίστηκε στο αγγλικό περιοδικό «The London Illustrated New», ο Μιχάλης διέταξε τη Γιαννούλα να το κρατήσει όρθιο, ώστε να μπορέσει να το φωτογραφίσει με τη φωτογραφική του μηχανή Κόντακ.Η φωτογραφία σημείωσε μγάλη επιτυχία. Ο Μιχάλης έγραψε πάνω της « Στον Μιχάλη, με αγάπη, Μάρλεν», μάς όρκισε να τηρήσουμε εχεμύθια και την εξέθεσε σε όλους τους φίλους του, οι οποίοι δεν αμφέβαλαν ποτέ ότι επρόκειτο για προσωπικό δώρο της ηθοποιού. Όταν ο Μιχάλης διηγήθηκε την ιστορία στη Μάρλεν Ντίτριχ είκοσι χρόνια αργότερα, εκείνη δεν κολακεύτηκε καθόλου με τη σκέψη ότι ήταν διάσημη σταρ όταν ο Μιχάλης ήταν παιδί.

 Στις τρεις τα ξημερώματα, η μητέρα μου ξύπνησε τον πατέρα μου επιτακτικά ψιθυρίζοντας: « Παναγιώτη, είναι κάποιος στο σπίτι.» Ο πατέρας μου πετάχτηκε από το κρεβάτι, άρπαξε το κυνηγετικό του όπλο από την ντουλάπα όπου το φύλαγε και κατέβηκε γενναία τις σκάλες, ενώ η μητέρα μου περίμενε τρεμάμενη πίσω από την πόρτα του υπνοδωματίου μην τολμώντας να τον ακολουθήσει αλλά θέλοντας να βεβαιωθεί ότι ήταν καλά. Ο πατέρας μου επέστρεψε λίγα λεπτά αργότερα για να αναφέρει ότι δεν υπήρχε διαρρήκτης κάτω. Στη συνέχεια προχώρησε στο άδειασμα του όπλου και επέστρεψε στο κρεβάτι του. Το όπλο εκπυρσοκρότησε. Η μητέρα μου φώναξε: «Με σκότωσες» καθώς κάτι την χτύπησε. Ο πατέρας μου πανικοβλήθηκε κάποια στιγμή πριν συνειδητοποιήσει ότι την είχε χτυπήσει μόνο ο άδειος κάλυκας, ενώ τη σφαίρα είχε καρφωθεί στον τοίχο