Ο Πολιτιστικός Όμιλος Leucò, με τη στήριξη του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης, παρουσιάζουν τη Διεθνή, περιοδεύουσα εκδήλωση «Καιρός/ Όμοροι – μόνο ο χώρος θυμάται, μια συνάντηση μεταξύ Ελλήνων της Ανατολής και Ελλήνων της Δύσης». Η εκδήλωση βασίζεται πάνω σε μια ιδέα των Jean Blanchaert, Stefania Pennacchio και Βασίλη Βασιλειάδη, και συμπεριλαμβάνει τρείς φάσεις. Η πρώτη φάση έχει ήδη ολοκληρωθεί στις Συρακούσες, η δεύτερη θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα από τις 13 ως τις 30 Οκτωβρίου και η τελική φάση θα διεξαχθεί στη Λευκωσία τον Μάιο του 2023. Στόχος της έκθεσης είναι να αναδείξει τις πολιτιστικές συγγένειες που πάντα υπήρχαν στη λεκάνη της Μεσογείου.

Ο εναρκτήριος κύκλος της διοργάνωσης ξεκίνησε στις Συρακούσες με μια ημερίδα αφιερωμένη σε μελέτες γύρω από τη γλώσσα, τον χρόνο και τον χώρο, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Palazzo Vermexio και στην οποία συμμετείχαν κορυφαίες φυσιογνωμίες από την Ιταλία, την Ελλάδα και την Κύπρο. Παράλληλα, εγκαινιάστηκε η διατομική έκθεση γλυπτικής και ζωγραφικής των Stefania Pennacchio και Βασίλη Βασιλειάδη στο Ex Convento del Ritiro στις Συρακούσες.

Η δεύτερη φάση θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 21 Σεπτεμβρίου 2022 στις 18:00, στο Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο, όπου θα προβληθεί το βίντεο-ντοκιμαντέρ «A-Kairos» σε σκηνοθεσία της Katrina Eglite. Θα ακολουθήσει η παρουσίαση του καταλόγου της εκδήλωσης που εκδόθηκε από την Leucò Art Gallery.

Η έκθεση «Όμοροι: μόνο ο χώρος θυμάται – μια συνάντηση μεταξύ Ελλήνων της Ανατολής και Ελλήνων της Δύσης», που θα εγκαινιαστεί στις 13 Οκτωβρίου 2022 στις 6 το απόγευμα στο Ίδρυμα Κακογιάννη, θα είναι ανοιχτή για το κοινό έως τις 30 Οκτωβρίου 2022.

Η συνέντευξη Τύπου θα πραγματοποιηθεί ως εξής:

  • Χαιρετισμός από τον Δρ. Francesco Neri, Διευθυντή του Ιταλικού Πολιτιστικού Ινστιτούτου στην Αθήνα
  • Χαιρετισμοί από τον Δρ. Fabio Granata – Σύμβουλο Πολιτισμού του Δήμου Συρακουσών.
  • Προβολή του Βίντεο Ντοκιμαντέρ «A-Kairos» σε σκηνοθεσία Katrina Eglite.
  • Ομιλία του Jean Blanchaert, επιμελητή της έκθεσης και διεθνούς γκαλερίστα.
  • Ξένια Καλδάρα και Θεόδωρος Αγγελόπουλος, Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Αθήνα
  • Mariangela Ielo, Λέκτορας στο Εθνικό και Koper Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αντιπρόεδρος του Συλλόγου «Dante Alighieri», Επιτροπή Αθηνών
  • Stefania Pennacchio / Βασίλης Βασιλειάδης, Καλλιτέχνες της έκθεσης και δημιουργοί της εκδήλωσης.

Εννοιολογικό πλαίσιο της εκδήλωσης

Η ιδέα της εκδήλωσης ξεκινά από τη λέξη «Limitrofi» που είναι σύνθετη της λατινικής λέξης limes δηλαδή σύνορο και της ελληνικής λέξης τρέφω. Το σύνορο αντιπροσωπεύει αυτό το περιθώριο που μας τρέφει και μας προστατεύει παράλληλα, επιτρέποντάς μας να διαμορφώσουμε την ύλη και τα χρώματα για να διηγηθούμε με αυτό τον τρόπο την Ιστορία. Η διαχείριση των εκθεσιακών χώρων σχεδιάστηκε επίσης από τους καλλιτέχνες και τον επιμελητή με τέτοιο τρόπο ώστε να τονίζει τον δυισμό μεταξύ του «χρονικού» στοιχείου που αντιπροσωπεύουν τα υλικά και κάθετα έργα της Stefania Pennacchio και του

«χωρικού και γραμμικού» στοιχείου στους πίνακες των οποίων ο Βασίλης Βασιλειάδης λειτουργεί ως εκφραστής μέσα από τις διαφορετικές εντάσεις του χρώματος.

Το παραμύθι του χρόνου σχεδιάζει έτσι μια μουσική παρτιτούρα, μέσα στην οποία συμπλέκονται πολιτιστικές, ανθρωπολογικές και γενετικές ταυτότητες, ανέκαθεν παρούσες στον απόηχο της παράδοσης, ατενίζοντας παράλληλα και το μέλλον που αντιπροσωπεύουν τα όρια του χώρου και του χρόνου.

Βιογραφικά Σημειώματα Καλλιτεχνών

Ο Βασίλης Βασιλειάδης γεννήθηκε στη Λευκωσία. Σπούδασε ζωγραφική στην Ιταλία, στην Ακαδημία Καλών Τεχνών «Pietro Vannucci» στην Perugia. Η προσωπική καλλιτεχνική έρευνα του Βασιλειάδη πηγάζει από την αναζήτηση μιας νέας αίσθησης ισορροπίας που υπάρχει σε ένα γεωμετρικά δομημένο περιβάλλον. Ο καλλιτέχνης θεωρεί το στοιχείο του χρόνου ως μια ανάμνηση που συνεχίζει να ζει μέσα από την κίνηση. Για τον Βασιλειάδη, ο χώρος είναι το κύριο συστατικό της ύπαρξής μας το οποίο αναλύεται σε ένα είδος

«κβαντικής» δημιουργίας που έχει την ικανότητα να εμφανίζεται ταυτόχρονα σε διαφορετικούς παράλληλους χρόνους, συνεχίζοντας να λειτουργεί εξίσου αποτελεσματικά. Η Stefania Pennacchio είναι μια καλλιτέχνης αφοσιωμένη στην έρευνα και τον πειραματισμό της κεραμικής γλυπτικής. Η καλαβρέζικη καταγωγή της και ο ιωνικός πολιτισμός της είναι εμφανή στη χρήση των τεχνικών επεξεργασίας αυτών των υλικών. Η καλλιτέχνης αναμειγνύει και βάζει σε διάλογο τη χιλιετή τεχνοτεχνική γνώση της Μεσογείου με αυτή της εξίσου μακρινής και συναρπαστικής ιαπωνικής τεχνικής του Raku. Τα αγαπημένα της υλικά είναι το χώμα (κεραμική), απλό και αληθινό, τα μέταλλα, δυνατά αλλά και όλκιμα και οι αρχαίες και πολυεπίπεδες πέτρες που μας διηγούνται την ιστορία και τις παραδόσεις που έχουν λειάνει την επιφάνεια τους