ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Ο Καρπός  συνεχίζει την συνεργασία με το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης και για αυτήν την χρονιά. Η πολυετής εμπειρία του Καρπού στον σχεδιασμό και την υλοποίηση κινηματογραφικών εργαστηρίων για μαθητές και μαθήτριες όλων των ηλικιών μεταφέρεται στις αίθουσες του ΙΜΚ που διαθέτουν επαγγελματικό, τεχνικό εξοπλισμό δίνοντας έτσι την ευκαιρία στα παιδιά να πειραματιστούν και να αποκτήσουν πρακτικές δεξιότητες σε διαφορετικά κομμάτια της κινηματογραφικής παραγωγής. Είναι μια μοναδική ευκαιρία για μαθητές κάθε ηλικίας, να δημιουργήσουν διασκεδάζοντας σε ένα χώρο με μακρά κινηματογραφική παράδοση.

Μπορείτε να δείτε τα εργαστήρια που προσφέρονται στα σχολεία παρακάτω, συνδυάζουν τις νέες τεχνολογίες, τον κινηματογράφο με το πρόγραμμα σπουδών. Απευθύνονται σε ηλικίες από το νηπιαγωγείο ως το λύκειο!

ΤΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ
GREEN SCREEN
Ηλικίες: 9-17
Χρησιμοποιώντας την ειδική επιφάνεια 3 μέτρων του green screen που διαθέτει το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, τα παιδιά εξασκούνται στην δημιουργία μικρών ιστοριών. Πρόκειται για ένα εργαστήριο που εισάγει τους μαθητές στη δημιουργία ενός δελτίου ειδήσεων με ασκήσεις δημιουργικής γραφής και τρόπους παρουσίασης των θεμάτων σε συνδυασμό με την Green Screen τεχνική. Κάμερες, μικρόφωνα, τρίποδα και φυσικά το greenscreen, μεταμορφώνουν τη σχολική τάξη σ’ ένα πραγματικό studio δελτίου ειδήσεων!

Σύνδεση με σχολική ύλη: Γλώσσα, Ιστορία, Μουσική, Μελέτη περιβάλλοντος, Τεχνολογία, Έκθεση, Οικιακή Οικονομία, Εικαστικά, Ερευνητικές εργασίες-project.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ηλικίες: 10-17
Πώς γίνεται ένα πραγματικό τηλεοπτικό ρεπορτάζ; Ποια η σχέση του με το ντοκιμαντερ; Πώς στήνονται η κάμερα και το μικρόφωνο και γιατί; Οι μαθητές και οι μαθήτριες ξεναγούνται στις διαδικασίες και τους ρόλους που απαιτεί ένα επαγγελματικό γύρισμα, παίρνουν εκ περιτροπής όλους τους ρόλους του συνεργείου και μαθαίνουν στην πράξη πώς συντάσσουμε και απευθύνουμε ερωτήσεις σαν πραγματικοί δημοσιογράφοι!

Σύνδεση με σχολική ύλη: Γλώσσα, Iστορία, Μελέτη περιβάλλοντος, Τεχνολογία, Έκθεση, Οικιακή Οικονομία, Εικαστικά, Ερευνητικές εργασίες-project

PIXILATION (Animation)
Ηλικίες: 10-17
Το pixilation είναι ένα είδος stop motion animation στο οποίο οι ίδιοι οι μαθητές παίρνουν το ρόλο των κινούμενων αντικειμένων, μαθαίνουν την σειριακή κινηματογράφηση, φωτογραφίζονται και καθορίζουν το ρυθμό και τη μορφή της ταινίας τους. Έτσι οι μαθητές εισάγονται στο χώρο του animation γενικότερα, αντιλαμβάνονται την βασική αρχή της λειτουργίας του και εξασκούνται σε μία πρωτότυπη ιστορία όπου παίζουν και φωτογραφίζουν όλοι μαζί.

Σύνδεση με σχολική ύλη: Μελέτη περιβάλλοντος, Λογοτεχνία, Ιστορία, Τεχνολογία, Εικαστικά, Ερευνητικές εργασίες-project

ΤΟ ΠΟΡΤΡΑΙΤΟ ΜΟΥ
Ηλικίες: 5-17
Στο πλαίσιο των εργαστηρίων φωτογραφίας οι μαθητές και οι μαθήτριες έρχονται σε επαφή με την τέχνη του πορτραίτου. Με τη βοήθεια επαγγελματικού εξοπλισμού, θα μάθουν για τις επιλογές στην τοποθέτηση της κάμερας, τη χρήση των φακών και του φωτός και θα εξετάσουν τεχνικές και τρόπους φωτογράφισης προσώπων με βάση τα χαρακτηριστικά τους, τη γλώσσα του σώματος και την ταυτότητα του φωτογραφιζόμενου/ης.

Σύνδεση με την σχολική ύλη: Ιστορία, Τεχνολογία, Εικαστικά, Ερευνητικές εργασίες-project, Κινηματογράφος

ΝΤΥΝΟΝΤΑΣ ΜΕ ΗΧΟ ΜΙΑ ΤΑΙΝΙΑ
Ηλικίες: 5-17
Μέσα από αποσπάσματα επιλεγμένων ταινιών και με τη βοήθεια επαγγελματικού αλλά εύχρηστου εξοπλισμού οι μαθητές θα μάθουν πώς μπορούμε να πούμε μια ιστορία μέσα από τους ήχους της, πώς χρησιμοποιούμε τα μικρόφωνα και πώς συνδέουμε εικόνα και ηχητικά εφέ. Αυτές τις σημαντικές πτυχές της κινηματογραφικής αφήγησης θα επεξεργαστούμε με στόχο να δημιουργήσουμε, κάθε φορά, μία διαφορετική, πρωτότυπη ηχητική επένδυση.

Σύνδεση με σχολική ύλη: Μουσική, Ανάλυση κειμένου, Μελέτη Του Περιβάλλοντος, Τεχνολογία, Λογοτεχνία, Έκθεση, Εικαστικά

ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ
Μπορείτε να βρείτε εδώ όλες τις πληροφορίες για το πώς και εσείς με την τάξη σας μπορείτε να κλείσετε το επόμενο εργαστήριο. Τα εργαστήρια πραγματοποιούνται εντός σχολικού ωραρίου και διαρκούν 2 ώρες.

Επικοινωνήστε μαζί μας στο kkworkshops2022@gmail.com και τηλεφωνικά +30 2130435978, 6949404003


ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΠΟ


Από το 2008 σχεδιάζει και υλοποιεί κινηματογραφικά εργαστήρια για εκπαιδευτικούς και μαθητές και μαθήτριες από όλες τις σχολικές βαθμίδες. Έχει εκπαιδεύσει πάνω από 5000 μαθητές από όλη την Ελλάδα. Τα τελευταία 9 χρόνια συμμετέχει σε ευρωπαϊκά προγράμματα με άξονα την κινηματογραφική και οπτικοακουστική εκπαίδευση. Μπορείτε να δείτε αναλυτικά τις δράσεις και τα εργαστήρια του Καρπού εδώ

ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΡΙΕΣ

Τα εργαστήρια σχεδιάζουν και υλοποιούν οι εκπαιδεύτριες του Καρπού (Μαρία Λεωνίδα, Αναστασία Βλαχάκη και η Αύρα Σωτηροπούλου) με επαγγελματική εμπειρία στη Σκηνοθεσία, την Παραγωγή και την Φωτογραφία.

Μαρία Λεωνίδα

Συν-ιδρύτρια και Διευθύντρια του Καρπού. Σκηνοθέτης με σπουδές στην Ιστορία, Ιστορία της Τέχνης και τον Κινηματογράφο. Έχει σκηνοθετήσει ντοκιμαντέρ σε συνεργασία με την ΕΡΤ, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, τη Γερμανική Τηλεόραση, την E.B.U. και εφαρμογές με διαδραστικό περιεχόμενο. Συνεργάτης του Προγράμματος Μελίνα, έχει γράψει το Πρόγραμμα Σπουδών για τη διδασκαλία Ντοκιμαντέρ στα Καλλιτεχνικά Λύκεια, και έχει σχεδιάσει οπτικοακουστικά εργαστήρια για το Παν/ιο Αθηνών, το Παν/ιο Φρανκφούρτης, Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, το Βρετανικό Συμβούλιο, το WWF, και Ευρωπαϊκά προγράμματα σε Γαλλία, Γερμανία, Λιθουανία, Τσεχία, Ιταλία και Τουρκία με αντικείμενο τη γλώσσα του κινηματογράφου, τη διαθεματική μάθηση και την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών. Μέλος του Film Literacy Advisory Group.

Αναστασία Βλαχάκη

Πτυχιούχος του τμήματος Φωτογραφίας και Οπτικοακουστικών Τεχνών του ΠανεπιστημίουΔυτικής Αττικής. Επιπλέον έχει σπουδάσει γραφιστική και video art. Το 2014 απέκτησε μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης ΜΑ Inclusive Arts Practice στο Μπράιτον της Αγγλίας και το2018 ολοκλήρωσε διετές πρόγραμμα στη Συνθετική Παιγνιόδραση. Έκτοτε εργάζεται ως εμψυχώτρια και δημιουργός καλλιτεχνικών εργαστηρίων σε συνεργασία με διάφορους οργανισμούς ( Save the Children, Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού, Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης κ.α.) αλλά και ως συντονίστρια οπτικουακουστικών εργαστηρίων ( ΔήμοςΑθηναίων- Curing the Limbo, Καρπός).

Αύρα Σωτηροπούλου

Πτυχιούχος της Σχολής Καλών Τεχνών του Τμήματος Εικαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (2019). Αυτήν την περίοδο κάνει Master στο 2D/3D Animation στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής-Τμήμα Γραφιστικής και Οπτικής Επικοινωνίας. Της αρέσει πολύ να διδάσκει. Έχει συνεργαστεί με διάφορα φεστιβάλ (Animasyros, Photometria, Raise your Voice). Υπήρξε για ένα χρόνο Βοηθός Συντονισμού των Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του φεστιβάλ Animasyros. Έκανε πρακτική άσκηση στη Γραφιστική για την ASIFA Hellas και δημιούργησε τον Hellenic Animation Guide 2019. Συνεργάζεται εθελοντικά ως Γραφίστρια με τη StrigiformGames. Έχει εκθέσει τη δουλειά της ανά την Ελλάδα. (LACAF,ADAF, UOI).