Τετάρτες με Κινηματογράφο στο ΙΜΚ – Μικρό Αφιέρωμα στον Γούντι Άλεν και σε 4 καυτές κωμωδίες του
Προβολές Κλασικών Κινηματογραφικών Αριστουργημάτων
Σε συνεργασία με τη New Star και τον Βελισσάριο Κοσσυβάκη
Κάθε Τετάρτη με ελεύθερη είσοδο
Το ΙΜΚ στο πλαίσιο της γενικότερης προσφοράς του στους φιλότεχνους της Αθήνας με τη συνεργασία και την υποστήριξη της ανεξάρτητης εταιρίας διανομής επιλεγμένων ταινιών New Star και τον Βελισσάριο Κοσσυβάκη, καθιερώνει μία άτυπη Κινηματογραφική Λέσχη, κάθε Τετάρτη στις 21:30, με ελεύθερη είσοδο, στον υψηλού επιπέδου Κινηματογράφο του. Στις Τετάρτες με Σινεμά του ΙΜΚ, έχουν θέση και θα προβάλλονται ταινίες καθιερωμένων και νέων δημιουργών, ταινίες που μιλούν μία ατόφια κινηματογραφική γλώσσα με εμφανές το στίγμα κάθε δημιουργού, ταινίες που έχουν προσφέρει στην ιδιαίτερη εικόνα και την εξέλιξη εκείνου του κινηματογράφου που αποτυπώνει το διαφορετικό, ανοίγει ορίζοντες, ψυχαγωγεί και ταυτόχρονα επικεντρώνεται σε ανθρώπους και καταστάσεις, σχέσεις και γεγονότα με ευρύτερο ενδιαφέρον.
Μικρό Αφιέρωμα στον Γούντι Άλεν
και σε 4 καυτές κωμωδίες του
από την Τετάρτη 7/12 έως την Τετάρτη 28/12, στις 21:30
Το ΙΜΚ στο πλαίσιο της γενικότερης προσφοράς του στους φιλότεχνους της Αθήνας με τη συνεργασία και την υποστήριξη της ανεξάρτητης εταιρίας διανομής επιλεγμένων ταινιών New Star και τον Βελισσάριο Κοσσυβάκη, καθιερώνει μία άτυπη Κινηματογραφική Λέσχη, κάθε Τετάρτη στις 21:30, με ελεύθερη είσοδο, στον υψηλού επιπέδου Κινηματογράφο του.
Ταινίες καθιερωμένων και νέων δημιουργών, ταινίες που μιλούν μία ατόφια κινηματογραφική γλώσσα με εμφανές το στίγμα κάθε δημιουργού, ταινίες που έχουν προσφέρει στην ιδιαίτερη εικόνα και την εξέλιξη εκείνου του κινηματογράφου που αποτυπώνει το διαφορετικό, ανοίγει ορίζοντες, ψυχαγωγεί και ταυτόχρονα επικεντρώνεται σε ανθρώπους και καταστάσεις, σχέσεις και γεγονότα με ευρύτερο ενδιαφέρον.
Η αρχή γίνεται με ένα μικρό αφιέρωμα στον ξεχωριστό, σπουδαίο σκηνοθέτη, σεναριογράφο, ηθοποιό, συγγραφέα και μουσικό Γούντι Άλεν και τέσσερεις από τις σπαρταριστές κωμωδίες του, με τους ανεπανάληπτους διαλόγους, την καυστική σάτιρα και τα εξαιρετικά αστεία οπτικά γκαγκς, που ανήκουν στις top ten από τη συνολική του φιλμογραφία: Ζητείται εγκέφαλος για ληστεία (1969), Μπανάνες (1971), Τα Πάντα Γύρω από το Σεξ (1972), Ο Υπναράς (1973). Ταινίες κλασικές πλέον, που δεν χορταίνει κανείς να βλέπει και κάθε φορά να ανακαλύπτει νέα στοιχεία.
-O Υπναράς- (The Sleeper) 7/12
Ζωγραφίζοντας πάνω στην παράδοση της βωβής κωμωδίας. Μια νοσταλγική ματιά στο μέλλον από τον Γούντι Άλεν
«Θεία κωμική τρέλα! Μια εμπνευσμένη δουλειά!»
The Hollywood reporter
«Καθιέρωσε τον Γούντι Άλεν ως τον καλύτερο κωμικό ηθοποιό και σκηνοθέτη της Αμερικής»
Roger Ebert
«Ένα έξοχο κωμικό έπος με ξέφρενους ρυθμούς!»
Vincent Canby, The Times
«Μια προκλητική και ξεκαρδιστική ταινία!»
Christopher Null
«Ζωγραφίζοντας πάνω στην παράδοση της βωβής κωμωδίας, Ο “Υπναράς” είναι η πρώτη ταινία του Γούντι ʼλεν που τιθασεύει τη λεκτική του ευστροφία και αναδεικνύει το αναδυόμενο ταλέντο του στην οπτική και σωματική κωμωδία. Με πρωταγωνίστρια την Νταϊάν Κίτον (που για πρώτη φορά εδώ την σκηνοθετεί ο Άλεν), Ο “Υπναράς” είναι ένα περίεργο μείγμα των νευρώσεων της Νέας Υόρκης, με εξαιρετικά αστεία οπτικά γκαγκς, τον παραλογισμό της Αλίκης στη Χώρα των θαυμάτων, και της υπερβολικά αστείας και επίπονης σάτιρας»
Los Angeles Herald – Examiner
Όταν ο κρυογονικά κατεψυγμένος Μάιλς Μονρόε ξυπνά ύστερα από 200 χρόνια, μετά από ένα νοσοκομειακό ατύχημα, ανακαλύπτει ότι το μέλλον δεν είναι και τόσο λαμπρό: όλες οι γυναίκες είμαι ψυχρές και όλοι οι άντρες ανίκανοι, κι ο κόσμος κυβερνάται από έναν σατανικό δικτάτορα… μια μύτη χωρίς σώμα! Κυνηγημένος απ’ την μυστική αστυνομία και στρατολογημένος από αντί-κυβερνητικούς αντάρτες με το σχέδιο να απαγάγουν τη μύτη του δικτάτορα πριν την κλωνοποιήσουν, ο Μάιλς ερωτεύεται την όμορφη -αλλά ατάλαντη- ποιήτρια Λούνα (Νταϊάν Κίτον). Όταν ο ʼλεν συλλαμβάνεται κι επαναπρογραμματίζεται – ώστε να πιστεύει ότι είναι η Μις Αμερική είναι στο χέρι της Λούνα να τον σώσει, να καθοδηγήσει τους αντάρτες και να σταθεί εμπόδιο στη μύτη… απλά για να της μπει στο μάτι!
Η.Π.Α. 1973 – 89΄- Έγχρωμο
Σκηνοθεσία: Woody Allen
Σενάριο: Woody Allen, Marshall Brickman
Παραγωγός: Jack Grossberg
Μουσική: Woody Allen
Φωτογραφία: David M. Walsh
Μοντάζ: O. Nicholas Brown, Ron Kalish, Ralph Rosenblum
Σκηνικά: Gary Moreno
Βοηθός σκηνοθέτη: Fred T. Gallo
Παραγωγή: Rollins-Joffe Productions
Με τους: Woody Allen, Diane Keaton, John Beck, Mary Gregory, Don Keefer, John McLiam, Bartlett Robinson, Chris Forbes
«Ζητείται Εγκέφαλος Για Ληστεία» (Take the Money and Run) 14/12
Το πρώτο κωμικό αριστούργημα του Γούντι ʼλεν ως σεναριογράφου, σκηνοθέτη και πρωταγωνιστή. Μια σπαρταριστή κωμωδία!
«Θυμάμαι ότι στη φυλακή ένας ψυχίατρος με είχε ρωτήσει αν βρέθηκα ποτέ με γυναίκα. Του είπα όχι. “Πιστεύεις ότι είναι βρώμικο; ” με ρώτησε. “Είναι” του είπα “αν το κάνεις σωστά”».
Ο Βίρτζιλ Στάρκουελ, μη έχοντας καθόλου ταλέντο στο πολυαγαπημένο του τσέλλο, επιλέγει να κάνει καριέρα ως μικροαπατεώνας. Πάντοτε αισιόδοξος, είναι ένας καθ όλα αποτυχημένος ως εγκληματίας παρόλο που οι αποδράσεις του από τη φυλακή είναι συχνά επιτυχημένες. Με την υποστήριξη της αγαπημένης του συζύγου Λουίζ, ίσως φέρει εις πέρας επιτυχώς μια ληστεία στην τράπεζα αν πρώτα φυσικά κατορθώσει να γράψει ένα απειλητικό σημείωμα που να διαβάζεται! Η πρώτη του επαφή, σε πολύ νεαρή ηληκία με τον κόσμο της εγκληματικότητας, η εγκληματική του μανία, η πρώτη του σύλληψη, φυλάκιση κι απόδραση, η γέννηση και η ανατροφή που έλαβε απ τους γονείς του καθώς και η σύλληψή του από το FBI είναι μερικά από τα αξιοσημείωτα γεγονότα που παρουσιάζονται.
Τα γκαγκς διαδέχονται το ένα το άλλο σ’ αυτή την απολαυστική σάτιρα από τον θρύλο του σινεμά Γούντι ʼλεν στο λαμπρό ντεμπούτο του ως σεναριογράφος, πρωταγωνιστής και σκηνοθέτης. Ο Άλεν είναι ξεκαρδιστικός και δεν αποτυγχάνει ποτέ να κλέβει την καρδιά του κοινού του σ’ αυτή την εμπνευσμένη κωμωδία που δεν είναι τίποτα λιγότερο από τον θρίαμβο της τρέλας. Στην πρώτη ταινία του, ο Γούντι ʼλεν χρησιμοποιεί την αυστηρή και σοβαρή φόρμα του ντοκιμαντέρ σε μια σατιρική παρωδία που αφηγείται τη ζωή του Βίρτζιλ Στάρκγουελ. Ο Άλεν, φανερά επηρεασμένος από την stand up comedy, δημιουργεί μια σπαρταριστή κωμωδία. Οι ευφυέστατοι μονόλογοι εναλλάσσονται με συνεντεύξεις και οπτικό υλικό από τη ζωή του Στάρκγουελ, καθώς επίσης με την σοβαρή, πομπώδη αφήγηση των γεγονότων σε voice over από τον Jackson Beck.
Η.Π.Α – 1969 – 85΄- Έγχρωμο- Α/Μ
Σκηνοθεσία: Woody Allen,
Σενάριο: Woody Allen, Mickey Rose,
Παραγωγή: Charles H. Joffe,
Μοντάζ: Ralph Rosenblum, James T. Heckert
Μουσική: Marvin Hamlisch,
Καλ. Διεύθυνση: Fred Harpman
Με τους: Woody Allen, Janet Margolin, Marcel Hillaire, Jacquelyn Hyde, Lonny Chapman, Jan Merlin, James Anderson, Howard Storm, Mack Gordon
Μπανάνες (1971) 21/12
«Έξοχη!»
«Ξεκαρδιστική!»
«Ευφυώς εξωφρενική!»
«Μιας πρώτης τάξης πολιτική σάτιρα!»
«Η ταινία Μπανάνες απέδειξε πόσο μοναδικός κωμικός και φιλόδοξο πνεύμα είναι ο Γούντι Άλεν…»
«Χιουμοριστικές ατάκες και κλασικά ξεκαρδιστικά αστεία από τον μετρ του είδους»
«Η παρωδία στο πιο ακραίο σημείο της»
Ο Φίλντιν Μέλις, ένας μοναχικός και αδέξιος Νεοϋρκέζος, ερωτεύεται τη Νάνσι, μια πολιτική ακτιβίστρια. Πηγαίνει σε πορείες και προσπαθεί με διάφορους τρόπους να την πείσει ότι αξίζει την αγάπη της, αλλά η Νάνσι τον απορρίπτει, καθώς θέλει κάποιον με μεγαλύτερες ηγετικές ικανότητες. Ο Φίλντιν πηγαίνει στο Σαν Μάρκος, ένα μικροσκοπικό κράτος της Λατινικής Αμερικής που κυβερνάται από έναν σκληρό δικτάτορα. Επικρατεί αναταραχή, ο Φίλντιν τάσσεται στο πλευρό των ανταρτών και καταφέρνει τελικά να γίνει πρόεδρος της χώρας. Όταν επιστρέφει στις Η.Π.Α. για να κλείσει κάποιες εμπορικές συμφωνίες, ξανασυναντά τη Νάνσι, η οποία αυτή τη φορά τον ερωτεύεται.
Σκηνοθεσία: Woody Allen
Σενάριο: Woody Allen, Mickey Rose
Παραγωγή: Axel Anderson, Antonio Encarnacion, Jack Grossberg, Manolon Villamil
Εταιρείες Παραγωγής: Jack Rollins & Charles H. Joffe Productions
Φωτογραφία: Andrew M. Costikyan
Μουσική: Marvin Hamlisch
Μοντάζ: Ron Kalish, Ralph Rosenblum
Σκηνικά: Herbert F. Mulligan
Βοηθός σκηνοθέτη: Fred T. Gallo
Με τους: Woody Allen, Louise Lasser, Carlos Montalban, Natividad Abascal, Jacobo Morales, Miguel Angel Suarez, David Ortiz
“Τα Πάντα Γύρω από το Σεξ (1972)“ 28/12
«H πιο ξεκαρδιστική κωμωδία που γύρισε ποτέ ο Γούντι ʼλεν»
«Μια ουτοπική και παρανοϊκά αστεία ταινία! Είναι επικίνδυνα εξωφρενική μ’ έναν τρόπο
που κανείς δεν μπορεί να συναγωνιστεί!»
«Να είστε έτοιμοι να γελάσετε με τις ερωτικές διαστροφές των ηρώων-
και τις δικές σας!»
Εφτά ξεκαρδιστικές βινιέτες συνθέτουν αυτή τη σπονδυλωτή ταινία που έγραψε και σκηνοθέτησε ο Γούντι Άλεν, αντλώντας την έμπνευσή του από το ομότιτλο βιβλίο του σεξολόγου Δρ. Ντέιβιντ Ρούμπεν. Η ταινία δεν λειτουργεί μόνο ως παρωδία των εγχειριδίων για το σεξ αλλά είναι και μια ευφυής σάτιρα των σεξουαλικών ηθών. «Έχουν αποτέλεσμα τα αφροδισιακά;», «Τι είναι ο σοδομισμός;», «Γιατί κάποιες γυναίκες δυσκολεύονται να φτάσουν σε οργασμό;», «Οι τραβεστί είναι ομοφυλόφιλοι;», «Τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια της εκσπερμάτωσης;» είναι μερικά από τα ερωτήματα στα οποία επιχειρούν να απαντήσουν οι ήρωες των μικρών ιστοριών.
Μια φράση στο τέλος της 6ης σκηνής μοιάζει να συνοψίζει ιδανικά το θέμα και των εφτά επεισοδίων: «Ορισμένα πράγματα για το σεξ, καλύτερα να μένουν άγνωστα.».
Η.Π.Α. – 1972 -87′
Σκηνοθεσία: Woody Allen
Σενάριο: David Reuben (βιβλίο)-Woody Allen
Παραγωγή: Charles H. Joffe, Jack Rollins
Μουσική: Mundell Lowe
Φωτογραφία: David M. Walsh
Μοντάζ: Eric Albertson
Σκηνικά: Marvin March
Βοηθός σκηνοθέτη: Fred T. Gallo
Εταιρεία Παραγωγής: Rollins-Joffe Productions
Με τους: Woody Allen, John Carradine, Lou Jacobi, Louise Lasser, Anthony Quayle, Tony Randall, Lynn Redgrave, Burt Reynolds, Gene Wilder, Jack Barry, Titos Vandis
Επιπλέον:
Μια νέα πρωτοβουλία και ξαφνικά, αντηχούν μουσικές! Η νέα γενιά καταλαμβάνει τους χώρους του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης και συστήνεται στο κοινό μέσα από μικρές συναυλίες, εκπροσωπώντας κάθε είδος και κάθε ύφος του μουσικού φάσματος. Σπουδαστές και νέοι μουσικοί βρίσκουν βήμα έκφρασης και παρουσιάζουν μικρά μουσικά δρώμενα, σύντομα κονσέρτα, στα φουαγέ του Κέντρου Πολιτισμού, καλωσορίζοντας, μελωδικά, τους επισκέπτες και θεατές του Ιδρύματος.
Μια πρωτοβουλία του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης που αγκαλιάζουν αναγνωρισμένοι φορείς μουσικής εκπαίδευσης, συνασπίζοντας τις δυνάμεις τους για να στρέψουν από κοινού την προσοχή, όλων, στο αξιόλογο δυναμικό της νέας γενιάς, στα πρώτα της βήματα.
Στην κατεύθυνση αυτή, το Ωδείο Φίλιππος Νάκας επιφυλάσσει μια ευχάριστη έκπληξη στο κοινό του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης. Μικρές jazz συναυλίες αποτελούν την πιο ταιριαστή εισαγωγή στον κόσμο των “κλασικών” ταινιών του Γούντι Άλεν.
Την Τετάρτη 14 και την Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου, από τις 21:00 το φουαγιέ του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης θα πλημμυρίσει από jazz ρυθμούς και μελωδίες.
Συμμετέχουν οι σπουδαστές του Ωδείου Φίλιππος Νάκας Παναγιώτης Αθάνατος– κιθάρα, Παναγιώτης Τσίγκος – πιάνο, Αντώνης Αρβανίτης – κοντραμπάσο.
Σύντομα βιογραφικά των συμμετεχόντων μουσικών:
O Παναγιώτης Αθάνατος γεννήθηκε το 1990 και ξεκίνησε σε μικρή ηλικία μαθήματα κλασικής κιθάρας. Εδώ και τρία χρόνια σπουδάζει ηλεκτρική κιθάρα στην τάξη του Γιώτη Σαμαρά στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας. Παράλληλα παρακολουθεί jazz αρμονία. Συμμετέχει σε διάφορα μουσικά σύνολα του Ωδείου.
Ο Αντώνης Αρβανίτης γεννήθηκε το 1985 και ξεκίνησε μαθήματα μουσικής στα δεκαπέντε του. Σήμερα είναι τελειόφοιτος κοντραμπάσου στον Τομέα Μοντέρνας Μουσικής του Ωδείου Φίλιππος Νάκας, στην τάξη του Κώστα Κωνσταντίνου. Έχει επίσης ολοκληρώσει τις θεωρητικές του σπουδές. Συμμετέχει σε διάφορα μουσικά σύνολα του Ωδείου και εμφανίζεται τακτικά σε μουσικές σκηνές της Αθήνας.
Ο Παναγιώτης Τσίγκος γεννήθηκε το 1984 και σε μικρή ηλικία ξεκίνησε τις σπουδές του στο κλασικό πιάνο. Φοίτησε στο Μουσικό Γυμνάσιο Δυτικής Αττικής και διακρίθηκε στον Πανελλήνιο Μαθητικό Μουσικό Διαγωνισμό στον τομέα των παραδοσιακών εγχόρδων. Σπούδασε Μηχανολόγος Μηχανικός στο ΕΜΠ. Τα τελευταία χρόνια σπουδάζει Jazz πιάνο στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας (τάξη Παντελή Μπενετάτου) και εμφανίζεται σε συναυλίες εντός και εκτός του Ωδείου.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ


