Ατρείδες: τετράδια κρίσης – Μια πειραματική παράσταση για την ενίσχυση του φορέα ΜΕΤΑδραση και του ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Α' ΑΘΗΝΑΣ | Από Τετ. 4 έως Κυρ. 8 & την Πέμ. 26 Νοεμ. 2015 | Καθημερινά, στις 21:30

Ατρείδες: τετράδια κρίσης – Μια πειραματική παράσταση για την ενίσχυση του φορέα ΜΕΤΑδραση και του ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Α' ΑΘΗΝΑΣ | Από Τετ. 4 έως Κυρ. 8 & την Πέμ. 26 Νοεμ. 2015 | Καθημερινά, στις 21:30

Από Τετάρτη 4 έως Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2015
& την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2015
Καθημερινά, στις 21:30

Ατρείδες: τετράδια κρίσης

Δραματουργική Επεξεργασία: Ραφίκα Σαουίς

Η παράσταση πραγματοποιείται
στο πλαίσιο του προγράμματος
Arts for Social Development της EUNIC

για την ενίσχυση του φορέα ΜΕΤΑδραση
και του ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Α' ΑΘΗΝΑΣ

Η παράσταση Ατρείδες: τετράδια κρίσης είναι ένας πειραματισμός στα όρια της αρχαίας τραγωδίας και παρουσιάζεται στο Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης από την Τετάρτη 4 έως Κυριακή 8 & την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2015, στις 21:30, με στόχο να αναδείξει την αναγκαιότητα της αλληλεγγύης στις σημερινές κοινωνίες όπως και να εντοπίσει την ιστορική συνέχεια.
Το έργο “Ατρείδες: τετράδια κρίσης” είναι μια διαδρομή στην ιστορία της κρίσης στην Ελλάδα. Κρίση ταυτότητας, κρίση υπαρξιακή, κρίση οικονομική. Ποιες είναι οι ομοιότητες της κρίσης στην αρχαία τραγωδία, -όπως παρουσιάζεται ως βασικό θέμα μετά την χρυσή εποχή, σε μια κοινωνία που σταδιακά φθίνει-, με την κρίση όπως την βιώνουμε εμείς σήμερα; Πόσο έχει αλλάξει πραγματικά η ιστορία των Ατρειδών;
Αρχαία τραγωδία και σύγχρονη πραγματικότητα: Στην αρχαία τραγωδία ο νοηματικός λόγος είναι διττός. Από τη μία στέκει ο μύθος και η αφηγηματικότητα του μύθου με τη φόρμα την οποία χρησιμοποιεί ο κάθε ποιητής, και από την άλλη βρίσκουμε την πολιτική υπόσταση των έργων μέσα από μια παλέτα γεμάτη συμβολισμούς. Τότε μιλούσαν για την πολιτική της εποχής τους, τώρα, η χρονική αυτή διαφορά ανακατασκευάζεται για να βρει την απάντησή της στο σήμερα.
Η παράσταση, με αφορμή την Ηλέκτρα και την Αντιγόνη του Σοφοκλή, την Ιφιγένεια την εν Αυλίδι και τις Τρωάδες του Ευριπίδη, την Ορέστεια και τους Πέρσες του Αισχύλου, τραγωδίες με διαχρονικούς συμβολισμούς στους κύκλους της ιστορίας, ανοίγει ένα διάλογο ανάμεσα στην πολιτική υπόσταση αυτών των έργων και σε αυτά που απασχολούν τη χώρα, σήμερα.
Η παράσταση είναι μια μεγάλη οπτικοακουστική εγκατάσταση στην οποία εντάσσονται οι θεατές και αλληλεπιδρούν με τους ερμηνευτές, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονται και παιδιά μεταναστών.
Την παράσταση προαναγγείλει ένα έργο video art του Νίκου Σταθόπουλου, για τους άστεγους, θύματα της οικονομικής κρίσης με τίτλο: “Athens Omonoia, 2011”.
Από τις παραστάσεις, μέρος των εσόδων θα δοθεί τόσο στο φορέα ΜΕΤΑδραση για τη βοήθεια και προστασία της εξαιρετικά ευάλωτης ομάδας των ασυνόδευτων ανηλίκων μεταναστών, όσο και στο Λύκειο Μεταναστών που υποστηρίζει και βοηθά στην ενσωμάτωση των μεταναστών στην Ελλάδα.
Η παράσταση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Arts for Social Development της EUNIC.
Η παράσταση Ατρείδες: τετράδια κρίσης, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Αθήνα και είναι η εξέλιξη της παράστασης Ριπές, που παρουσιάστηκε με επιτυχία το Σεπτέμβριο 2015, στο Θέατρο ΟΥΗΛ, σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού & Επιστημών του Δήμου Λάρισας, στο πλαίσιο της διεκδίκησης του τίτλου της πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης, για το 2021.
Συντελεστές

Κείμενα: Ηλέκτρα του Σοφοκλή, Ορέστεια του Αισχύλου, Ιφιγένεια εν Αυλίδι του Ευριπίδη, Αίαντας του Σοφοκλή, Εκάβη του Ευριπίδη, Τρωάδες του Ευριπίδη
Δραματουργία- Σύλληψη: Ραφίκα Σαουίς
Ερμηνεύουν: Ραφίκα Σαουίς – Δήμητρα Δρακοπούλου
Σκηνοθεσία: Ραφίκα Σαουίς – Νίκος Σταθόπουλος – Δήμητρα Δρακοπούλου
Δραματουργία Οπτικοακουστικού υλικού: ʼρης Χατζηστεφάνου
Σκηνικά: Νίκος Σταθόπουλος
Κοστούμια: Κωνσταντίνα Κρίγκου
Hair & Make up design: Αθηνά Βαρδουνιώτη
Μοντάζ- Ηχητικό μιξάζ: Μάνθος Σάρδης, Λεωνίδας Παπαφωτίου
Βοηθός Σκηνοθέτη: Κατερίνα Καττάκη, Θοδωρής Βράχας, Παναγιώτα Αποστολίδου
Φωτογραφίες: Μαρίλια Φωτοπούλου, Νίκος Σταθόπουλος
Στα γυρίσματα συνεργάστηκαν:
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Ολυμπία Μυτιληναίου
Α βοηθός κάμερας: Καλλιόπη Πέρδικα
Οπερατέρ: Θωμάς Γαλάτος
Ιδέα – Δραματουργία: Ραφίκα Σαουίς
Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού Beton7

Ερμηνεύουν: Ραφίκα Σαουίς – Δήμητρα Δρακοπούλου

Η ΜΕΤΑδραση, Οργάνωση της Κοινωνίας των Πολιτών, είναι επιχειρησιακός εταίρος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και μέλος του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας. Ιδρύθηκε το Δεκέμβριο του 2009 με πρωταρχικό στόχο τη στήριξη της διαχείρισης των μεικτών μεταναστευτικών ρευμάτων, με τρόπο που να διασφαλίζεται ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της διεθνούς και εθνικής νομοθεσίας.
Δίνοντας ιδιαίτερο βάρος στην υποστήριξη της εξαιρετικά ευάλωτης ομάδας των ασυνόδευτων ανηλίκων, η ΜΕΤΑδραση υλοποιεί τις παρακάτω δράσεις: Συνοδεία ασυνόδευτων ανηλίκων από κέντρα κράτησης σε κατάλληλες δομές φιλοξενίας, Δίκτυο Επιτροπείας Ασυνόδευτων Ανηλίκων, Νομική στήριξη ασυνόδευτων ανηλίκων και προσωρινή φιλοξενία σε οικογενειακό περιβάλλον.
H EUNIC (European Union National Institutes for Culture), έχει ως κύριους στόχους τη δημιουργία συνεργασιών και δικτύων επικοινωνίας, τη βελτίωση και προώθηση της πολιτισμικής ποικιλομορφίας, τη κατανόηση ανάμεσα στις Ευρωπαϊκές κοινωνίες και την ενίσχυση του διεθνούς διαλόγου και συνεργασίας. Στο πρόγραμμα Arts for Social Development συμμετέχουν το Βρετανικό Συμβούλιο, το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, η Νορβηγική Πρεσβεία και το Νορβηγικό Ινστιτούτο, το Σπίτι της Κύπρου και το Σουηδικό Ινστιτούτο.

Πληροφορίες
Τετάρτη 4, Πέμπτη 5, Παρασκευή 6, Σάββατο 7, Κυριακή 8 & την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2015, στις 21:30
Ατρείδες: τετράδια κρίσης μία πειραματική παράσταση
Ιδέα – Δραματουργία: Ραφίκα Σαουίς
Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού Beton7

Αίθουσα: Black Box
Διάρκεια: 55΄
Τιμές εισιτηρίων: 10, ενιαίο