Έκθεση ΣΙΝΕΦΙΛ/CINEPHILE

Έκθεση ΣΙΝΕΦΙΛ/CINEPHILE

ΣΙΝΕΦΙΛ-CINEPHILE
15 νέοι καλλιτέχνες πάνε σινεμά
Μικρό Αφιέρωμα στο Μιχάλη Κακογιάννη
 

Στις 17 Δεκεμβρίου 2009 και ώρα 8μ.μ., στους χώρους του Ιδρύματος, θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της έκθεσης ΣΙΝΕΦΙΛ-CINEPHILE, στην οποία συμμετέχουν 15 νέοι εικαστικοί καλλιτέχνες-απόφοιτοι του Ζ Εργαστηρίου Ζωγραφικής της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών Αθηνών.

Από τον Γιάννη Ψυχοπαίδη
15 νέοι καλλιτέχνες πάνε σινεμά και συνομιλούν με τα μοτίβα και τους μύθους του.
Η ροή του χρόνου, το φως και οι σκιές, το αισθαντικό, δραματικό αλλά και ψυχρό μαύρο – άσπρο, η καταιγιστική πολυχρωμία, οι τελετουργίες των χειρονομιών και των σωμάτων, τα κρυφά και φανερά βλέμματα, οι εσωτερικές διαδρομές στον ανθρώπινο ψυχισμό, τα ανθρώπινα πάθη και λάθη είναι μόνο μερικές από τις αφορμές και τις αφετηρίες για τους νέους δημιουργούς, για να εμβαθύνουν σε ανοιχτούς, γόνιμους πλαστικούς διαλόγους μεταξύ των εικαστικών τεχνών και του κινηματογράφου.

Μέσα στο φιλικό πλαίσιο του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης, οι νέοι εικαστικοί καλλιτέχνες-απόφοιτοι όλοι του Ζ΄ Εργαστηρίου Ζωγραφικής της ΑΣΚΤ Αθηνών- αποτολμούν δυνατές εκφραστικές και αιφνίδιες συναντήσεις των αδελφών τεχνών και καλλιεργούν νέα δημιουργικά επίπεδα στη γλώσσα της τέχνης τους.
Αναζητώντας την εσωτερική κίνηση στη φαινομενική ακινησία του εικαστικού έργου, συνδιαλέγονται με τον κινηματογράφο και το λεξιλόγιό του, ανασκάπτουν το υλικό της μνήμης του, οικειοποιούνται τις φόρμες του και εμπνέονται από τους χαρακτήρες του, ανατρέπουν τη γραμμική αφήγηση χρόνου και χώρου, πειραματίζονται με το εικαστικό μοντάζ σε νέες εννοιακές και αισθητικές συνευρέσεις.

Το αποτέλεσμα είναι ένας φόρος τιμής στον κινηματογράφο μέσα από τη ζωγραφική, φωτογραφία, σχέδια, βίντεο, κατασκευές, αλλά ειδικότερα ένας φόρος τιμής στον Μιχάλη Κακογιάννη, που σημάδεψε με το έργο του, την ευαισθησία και το ιδιαίτερο κινηματογραφικό βλέμμα του, την ευαισθησία και το βλέμμα προηγούμενων αλλά και τωρινών γενεών.
Οι νέοι καλλιτέχνες συνδιαλέγονται με το σινεμά αλλά και με τον σινεφίλ εαυτό τους, πλουτίζοντας τα δικά τους εκφραστικά μέσα και καταθέτοντας τη δική τους διαπλοκή μεταξύ των άυλων και υλικών εικόνων, μεταξύ της απτής εικαστικής ύλης και της διαφάνειας των φωτεινών μορφών στην οθόνη.

Γεννιούνται, έτσι, κρυφές ή φανερές επικοινωνίες, ελεύθεροι εικαστικοί συνειρμοί που χτίζουν μέσα από την τέχνη των εικόνων πνευματικές γέφυρες ανάμεσα στο χτες και το σήμερα και που συνδέουν τις εποχές, τους ανθρώπους, τις ιδέες. Οι νέοι δημιουργοί, κληρονόμοι ενός συναρπαστικού αιώνα θαυμαστών και ανατρεπτικών εικόνων σε διαρκή κίνηση, καταθέτουν τα δικά τους καλλιτεχνικά έργα και μαρτυρίες· μαρτυρίες που αντικαθρεφτίζουν με ζωντανό, σύγχρονο πλαστικό λόγο τα ατομικά και τα συλλογικά βιώματα μιας κοινωνίας που ο κινηματογράφος στάθηκε κατ εξοχήν ο εκφραστής αλλά και ο δημιουργός της ιδεολογικής, πολιτικής και αισθητικής της μυθολογίας.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Είσοδος Ελεύθερη
Διάρκεια έκθεσης: 17/12/2009 έως 28/2/1010
Ώρες λειτουργίας: καθημερινά, Σάββατο και Κυριακή από 6.00-9.00 μμ
(εκτός από 24 και 25/12/2009 και 31 έως 7/1/2010)

Κάντε κλικ για να κατεβάσετε το δελτίο τύπου:

  • ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ (139.3MB)