«Η ποικιλία των εμπειριών ποτέ δεν βλάπτει»
(collage)

Το „Panopticum” είναι μια συλλογή παράδοξων και αλλόκοτων εικόνων (curiosities) – περίεργοι χαρακτήρες ηρώων εμπνευσμένοι από τους σατιρικούς ποιητές του μεσοπολέμου και τον ίδιο τον Βιτκιέβιτς. Είναι ένα καλλιτεχνικό σαλόνι, όπου αναμιγνύονται στίχοι – γεγονότα – καταστάσεις – τραγούδια. Μία βραδιά με αστεία, ανέκδοτα άλλα και φιλοσοφικές σκέψεις από το ρεπερτόριο του Θεάτρου από το Ζακοπάνε. Η ιδιαίτερη ατμόσφαιρα των παλιών αυλών, τα μικρά οικοδομικά τετράγωνα και τα προπολεμικά καφέ με τους μόνιμους επισκέπτες τους ζωντανεύουν κατά την διάρκεια του έργου.

Μπροστά σας εμφανίζεται όλος ο θίασος του Θεάτρου «Witkacy», ερμηνεύοντας γνωστές πολωνικές επιτυχίες από την εποχή του μεσοπολέμου, τον κινηματογράφο και την 25ετή παρουσία του Θεάτρου.

Ιστορία του θεάτρου Witkacy

Η ιδέα για την δημιουργία του θεάτρου Witkacy γεννήθηκε κατά την διάρκεια των σπουδών των Julia Wernio και Andrzej Dziuk στην σχολή θεάτρου της Κρακοβίας. Εκεί συνάντησαν και τους κατοπινούς συνεργάτες τους – ηθοποιούς: Dorota Ficon, Karina Krzywicka, Piotr Dabrowski, Andrzej Jesionek, Krzysztof Lakomik, Krzysztof Najbor και Piotr Sambor. Ξεκίνησαν να δουλεύουν μαζί σε πειραματικό επίπεδο. Το αποτέλεσμα ήταν η παράσταση “Πραγματιστές” του St.I.Witkiewicz. Το έργο αυτό αποτέλεσε ένα από τα βασικά επιχειρήματα για την δημιουργία ενός  μόνιμου θεάτρου στην περιοχή Zakopane.

Τον Αύγουστο του 1984 οι απόφοιτοι της δραματικής σχολής της Κρακοβίας παρουσίασαν τους  “Πραγματιστές” στο κοινό της Zakopane. Οι 10 παραστάσεις που έδωσαν είχαν τεράστια ανταπόκριση και συγκέντρωσαν μεγάλο ακροατήριο. Ήταν θεατές που βαριόντουσαν; που έψαχναν για την αλήθεια; που ενδιαφέρονταν;

Στην αρχή το θέατρο εγκαταστάθηκε στην περιοχή χωρίς κάποια άδεια – ο μοναδικός και ουσιαστικός λόγος ύπαρξής του ήταν η συνάντηση των ηθοποιών με το κοινό. Σύντομα όμως και χάρη στην ευγενική βοήθεια του Σωματείου των Φίλων του Θεάτρου, το γκρουπ αυτο–αποκαλέστηκε “ανεξάρτητος επαγγελματικός τομέας” του ίδιου Σωματείου και απέκτησε έτσι έναν πιο μόνιμο χαρακτήρα.

Στην πραγματικότητα, η επανάσταση ενάντια στα “θεατρικά ιδρύματα” ήταν ένα από τα βασικά κίνητρα της ομάδας, που λειτουργούσε αυτόνομα και όριζε το δικό της πρωτότυπο πρόγραμμα.
Ένα από τα βασικά στοιχεία που διέπουν την θεματική και την δουλειά της ομάδας είναι η αναφορά στην πολύτιμη πολιτισμική κληρονομιά της περιοχής Zakopane που υπάρχει και είναι ζωντανή από τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα. Πρωταρχικό υλικό δουλειάς του θίασου είναι το έργο και η σκέψη του Witkacy (St. I. Witkiewicz). Δεν είναι όμως το μοναδικό. Με την κυριολεκτική έννοια της λέξης, υλικό για τον θίασο είναι και οι χώροι που επέλεξε για την μόνιμη εγκατάσταση του στην περιοχή. Πρόκειται για ένα παλιό Υδροθεραπευτήριο – Σανατόριο του Δόκτωρα Chramiec χτισμένο το 1910, την λαμπρή εποχή, όπου η περιοχή ήταν πόλος έλξης καλλιτεχνών και διανοούμενων. Η δημιουργία ενός θεάτρου σε αυτό το χώρο, επέτρεψε σε αυτή την πλούσια κληρονομιά να αναγεννηθεί και να αποτελέσει το κέντρο της πολιτιστικής ζωής του τόπου. Οι εργασίες αποκατάστασης και ανακατασκευής του σανατόριου σε θεατρικό χώρο γίνονταν παράλληλα με τις πρόβες για την εναρκτήρια παράσταση του θεάτρου Witkacy. Ο νεος χώρος εγκαινιάστηκε στις 24 Φεβρουαρίου του 1985 με την παράσταση που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο κοινό: “Witkacy – Authoparody- the Crude Highlander`s and Dude Sketch, dedicated to (true?) Natives of Zakopane”. Η ημερομηνία αυτή συνέπεσε ακριβώς με τα 100α γεννέθλια από την ημέρα γέννησης του συγγραφέα. Από αυτό  το σημείο και έπειτα ο St.I.Witkiewicz θεωρήθηκε πάτρωνας του νεου θεάτρου στην Zakopane.
Η “Αυτοπαρωδία” αποτέλεσε ένα κοινωνικό γεγονός. Οι θεατές δεν ήταν απλά καλεσμένοι σε μια παράσταση. Ήταν ταυτόχρονα και επισκέπτες του νεου θεάτρου. Και για τους δυο αυτούς λόγους ο θιάσος τους επεφύλαξε μια ιδιαίτερη υποδοχή, που έδωσε τελικά στο σχήμα την φήμη ενός μοναδικού και ιδαίτερου χώρου.  Η αποδοχή του κοινού ήταν ζήτημα πρωταρχικής σημασίας. Οι θεατές ήταν οι επιθυμητοί επισκέπτες και όχι ανεπιθύμητοι εισβολείς μέσα στην καλλιτεχνική πράξη.

Από την αρχή της δημιουργίας και ύπαρξης του θεάτρου St.I.Witkiewicz, ο χώρος αποτελεί “καταφύγιο” για το κοινό, έναν τόπο οργανικό και ζωντανό όπου οι άνθρωποι μπορούν να συναντιούνται μεταξύ τους και να συνυπάρχουν με την τέχνη. Σε μια εποχή που δεσπόζουν η τεχνολογία, η μηχανοποιημένη και υλική ύπαρξη, η ασχήμια και η λήθη, η προσοχή σε ότι είναι όμορφο και άδολο αποτελεί διαμαρτυρία. Η ζωή ακολουθεί τους δικούς της ρυθμούς που ορίζονται από την αρχή του καλοκαιριού, τις χειμωνιάτικες περιόδους, την πρώτη νύχτα, το “Carnival at Witkacy`s” ή τα “γενέθλια” του θεάτρου τον Φεβρουάριο. Κατά την διάρκεια αυτών των ιδιαίτερων περιόδων συγκεντρώνονται στο θέατρο πολλοί διακεκριμένοι καλλιτέχνες και θεωρητικοί από διαφορετικά πεδία της τέχνης. Επίσης παρουσιάζονται πολλά μονόπρακτα έργα που εμπλουτίζουν το ρεπερτόριο του θεάτρου.
Πολαπλές παρουσιάσεις, όπου διασταυρώνονται μεταξύ τους εντελώς διαφορετικές καλλιτεχνικές πρακτικές και πεδία της τέχνης, δίνουν έναυσμα για δημιουργική σκέψη πάνω στην υποκριτική και το θεάτρο.

Το θέατρο St.I.Witkiewicz θεωρεί ότι έχει χρέος απέναντι στο κοινό να δημιουργήσει ένα νέο καλλιτεχνικό μοντέλο που πυροδοτεί την επικοινωνία και την δυνατότητα διαλόγου. Ακολουθώντας αυτή την πορεία σε συνεργασία με το Καλλιτεχνικό Ίδρυμα Tatra, που ιδρύθηκε το 1990, το θέατρο έχει σαν στόχο να αποκαταστήσει  την περιοχή Zakopane ως ένα από τα πιο δημιουργικά κέντρα καλλιτεχνικής και πνευματικής ζωής στην Πολωνία και να ξαναδώσει στην περιοχή την φήμη που είχε την εποχή του St.Witkiewicz και του γιού του, Witkacy.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Πέμπτη 16/9 στις 23.00
στην αίθουσα Black Box

Εισιτήρια προπωλούνται στα ταμεία του Ιδρύματος (Πειραιώσ 206, Ταύρος)
Δευ-Παρ 11:00 – 13:00 και τα απογεύματα μία ώρα πριν την παράσταση
Αγορά με πιστωτική κάρτα: 210 3418579, Δευ-Παρ 11:00 – 13:00 και στην
Iστοσελίδα του Ιδρύματος www.mcf.gr

ΤΙΜΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟΥ
Κανονικό: 10€
Φοιτητικό/ Κάτοχοι Κάρτας Ανεργίας (ΟΑΕΔ) & Πολυτεκνίας (ΑΣΠΕ): 8€

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Ηθοποιοί: Joanna Banasik, Alicja Dabrowska, Dorota Ficon, Adrianna Jerzmanowska, Katarzyna Pietrzyk, Andrzej Bienias, Lukasz Chojeta, Bartlomiej Chowaniec, Krzysztof Najbor, Krzysztof Lakomik, Dominik Piejko, Krzysztof Wnuk, Marek Wrona
Σενάριο και σκηνοθεσία: Andrzej Dziuk
Σκηνικά: Andrzej Dziuk, Ewa Dyakowska-Berbeka
Πρωτότυπη μουσική και διασκευή τραγουδιών του μεσοπολέμου: Jerzy Chruscinsk