15ο Φεστιβάλ Χορού | «Επανεκκίνηση»

01.06 έως 14.06 | Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
01.06 έως 04.06 | Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς Μελίνα Μερκούρη
03.07 ΝΕΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ | Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
 
 
15o Φεστιβάλ Χορού | Σωματείο Ελλήνων Χορογράφων
 
«Επανεκκίνηση»
Παραστάσεις, Διαλέξεις, Σεμινάρια
 
Ώρα έναρξης παραστάσεων: 21:00
 
 
Το Φεστιβάλ Χορού του Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων γίνεται 15 ετών και επιστρέφει ανανεωμένο με κεντρικό σύνθημά του: «Επανεκκίνηση»! 
 
Με 44 συμμετοχές στην Αθήνα και 12 στη Θεσσαλονίκη, οι Έλληνες χορογράφοι δηλώνουν δυναμικό παρόν στα πολιτιστικά δρώμενα της χώρας, με φαντασία, δημιουργικότητα και ελπίδα για το μέλλον, και μας προσκαλούν στη μεγάλη γιορτή του σύγχρονου ελληνικού χορού: 1 έως 14 Ιουνίου στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης στην Αθήνα, και 1 έως 4 Ιουνίου στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς Μελίνα Μερκούρη στη Θεσσαλονίκη.
Στο 15ο Φεστιβάλ Χορού οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία, με ενιαίο εισιτήριο (10 ευρώ), να παρακολουθήσουν σειρά από σύντομες, αντιπροσωπευτικές δημιουργίες (διάρκειας 10΄εώς 40΄) με την υπογραφή των πιο δραστήριων, ταλαντούχων νέων αλλά και παλιότερων καταξιωμένων χορογράφων, καλύπτοντας όλο το φάσμα του σύγχρονου ελληνικού χορού.
Ο Πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων κ. Πέτρος Γάλλιας, υπογραμμίζει: «Στο φεστιβάλ μας συμμετέχουν χορογράφοι όλων των γενιών και αισθητικών κατευθύνσεων, ενώ παρουσιάζονται κυρίως έργα της φετινής σοδιάς. Έργα που δημιουργήθηκαν το 2016. Καταξιωμένοι χορογράφοι, δάσκαλοι, συνυπάρχουν και μοιράζονται τη βραδιά με νεότερους δημιουργούς ακόμα και πρωτοεμφανιζόμενους. Τις νέες δυνάμεις όπως μας αρέσει να τις λέμε.
«Την πρώτη χρονιά συμμετείχαν 12 ομάδες και φέτος 44 ομάδες και 55 χορογράφοι! Το φεστιβάλ μας αποτελεί διοργάνωση που συσπειρώνει την κοινότητά μας. Αρκεί να αναφέρουμε ότι στα 15 αυτά χρόνια, παρουσιάστηκαν συνολικά 759 έργα Ελλήνων δημιουργών και εκτός ελαχίστων περιπτώσεων, έργα που φτιάχτηκαν με αφορμή το Φεστιβάλ Χορού.
Με τον υπότιτλο “Επανεκκίνηση” σηματοδοτείται η ολοκλήρωση ενός κύκλου, των πρώτων 15 χρόνων του φεστιβάλ και ταυτόχρονα το ξεκίνημα ενός νέου, ακόμα πιο δυναμικού κύκλου.
Δίνοντας βαρύτητα στις νέες ιδέες, στον πειραματισμό και εμπλουτίζοντας το φεστιβάλ και με σεμινάρια, διαλέξεις, εργαστήρια και προβολές, κάνουμε ένα ακόμα βήμα, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στους δημιουργούς να επικοινωνήσουν και σε ένα άλλο επίπεδο, αυτό του στούντιο, με νέους χορευτές, ηθοποιούς, μουσικούς, που θα ήθελαν να γνωρίσουν τη μέθοδό τους, την σκέψη και τον τρόπο που δημιουργούν.
Το Σωματείο συμπεριλαμβάνει στο πρόγραμμά του όλα τα έργα που του προτείνονται για το Φεστιβάλ. Δίνει την ευκαιρία σε όλους τους χορογράφους να παρουσιάσουν το έργο τους αυτόνομα, χωρίς διαμεσολάβηση, χωρίς επιλογή ή έλεγχο. Οι συμμετέχοντες χορογράφοι προσφέρουν τα έργα τους στο Φεστιβάλ χωρίς αμοιβή. Μόνη ανταμοιβή όλων μας, η χαρά της συμμετοχής, στην ετήσια αυτή γιορτή του Σύγχρονου Ελληνικού Χορού και η επικοινωνία μας με το κοινό.
Για ακόμα μια χρονιά, παραμένει ανεκπλήρωτο όνειρο η ύπαρξη ενός δικού μας χώρου. Δουλεύουμε και επιμένουμε για αυτό μας το στέκι γιατί έτσι θα μπορούμε να προσφέρουμε χορό στην πόλη μας, σε όλη την διάρκεια του χρόνου, με σεμινάρια, συνέδρια, ημερίδες και εναλλασσόμενες παραστάσεις.
Το 15ο Φεστιβάλ μας πραγματοποιείται με την συνεργασία του Ελληνικού τμήματος του Διεθνούς Συμβουλίου Χορού CID UNESCO και την ουσιαστική στήριξη και φιλοξενία του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης.
“Νέες Δυνάμεις”
Για τέταρτη φορά το Σωματείο Ελλήνων Χορογράφων σε συνεργασία με το Ελληνικό τμήμα του Διεθνούς Συμβουλίου Χορού CID UNESCO, διοργανώνουν στο πλαίσιο του Φεστιβάλ μια συμβολική βραδιά “Νέες Δυνάμεις” που τιμά την εκπαίδευση και υπογραμμίζει τη σημασία της. Έτσι την Κυριακή 3 Ιουλίου 2016, πραγματοποιούμε μια βραδιά αφιερωμένη αποκλειστικά στη νέα γενιά, στους τελειόφοιτους των Ανώτερων Επαγγελματικών Σχολών Χορού. Φέτος για τρίτη χρονιά, θα δοθούν από μια επιτροπή προσωπικοτήτων του χορού, τρία τιμητικά βραβεία στους συμμετέχοντες τελειόφοιτους: Χορεύτριας, Χορευτή και Χορογραφίας.
Στο πρόγραμμα του 15ου Φεστιβάλ περιλαμβάνονται συμμετοχές από επαγγελματικές σχολές χορού, σεμινάρια, προβολές και διαλέξεις, ενώ θα φιλοξενηθούν και τρεις guest ομάδες σύγχρονου χορού από το εξωτερικό.
*Σημέιωση: Το Σάββατο 11.06 η παράσταση της ομαδας χορού Φωτοσκίασις με τίτλο “…Αγγελος… και Κασσάνδρα” είναι ακατάλληλη για άτομα κάτω των 18 ετών

Ώρα έναρξης παραστάσεων: 21.00

Εισιτήρια: 10€, Γενική Είσοδος

                  Είσοδος ελεύθερη για τα μέλη του Σωματείου Χορογράφων και τα μέλη του ΣΕ.ΧΩ.ΧΟ.
Η είσοδος για τα σεμινάρια και τις διαλέξεις είναι ελεύθερη
Πληροφορίες – Κρατήσεις για τα σεμινάρια και τις διαλέξεις: Κατερίνα Γεωργάκη, Τ. 6973645528, 6983702920
Με την υποστήριξη του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης
Το 15ο Φεστιβάλ Χορού στην Θεσσαλονίκη τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Καλαμαριάς