Το Κέντρο Παλαιάς Μουσικής Αθηνών παρουσιάζει
στο Θέατρο του Γηροκομείου Αθηνών, Λάμψα 2 και Κηφισίας

την όπερα «Καρναβάλι της Βενετίας» του Αντρέ Καμπρά.

Το Καρναβάλι της Βενετίας είναι μία όπερα, που αποτελείται από τέσσερεις πράξεις, του Γάλλου Συνθέτη Αντρέ Καμπρά, σε λιμπρέτο του Ζαν Φρανσουά Ρενάρ. Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στις 20 Ιανουαρίου 1699 στη Βασιλική Ακαδημία Μουσικής, στο Παρίσι.
Σύνοψη

Πράξη Πρώτη
Η Ισαβέλλα και η Ελεονόρα, δύο νεαρές Βενετές, ανακαλύπτουν ότι και οι δύο αγαπούν ένα νεαρό Γάλλο, το Λέανδρο. Εκείνος μην ξέροντας ποια να διαλέξει, τελικώς, καταλήγει στην Ισαβέλλα, προκαλώντας το θυμό της Ελεονόρας.

Πράξη Δεύτερη
Ο Ροδόλφος είναι ένας νεαρός Βενετός ευγενής, ερωτευμένος με την Ισαβέλλα. Η Ελεονόρα τού εξηγεί τι έχει συμβεί και μαζί αποφασίζουν να πάρουν εκδίκηση. Εμφανίζονται η Τύχη και Καρναβαλιστές. Ο Ροδόλφος κατασκοπεύει τον Λέανδρο, που με μία ομάδα μουσικών θέλει να κάνει καντάδα στην Ισαβέλλα. Η Ισαβέλλα νομίζοντας ότι μιλάει με τον Λέανδρο, του εξομολογείται πόσο πολύ απεχθάνεται την πολιορκία του παλαιού εραστή της, του Ροδόλφου και απορρίπτει τον έρωτα του.

Πράξη Τρίτη
Ο Ροδόλφος ανακοινώνει στην Ελεονόρα ότι σκότωσε τον Λέανδρο και εκείνη μετανιώνει για την πράξη της, αντικρίζοντας το συνένοχό της με φρίκη.  Οι Καστελάνοι νικούν τους Νικολέτους και γλεντούν τη νίκη τους. Η Ισαβέλλα μαθαίνοντας για το θάνατο του αγαπημένου της ετοιμάζεται ν’ αυτοκτονήσει. Την σταματά ο Λέανδρος λέγοντάς της ότι ο Ροδόλφος σκότωσε κάποιον άλλον. Αποφασίζουν να το σκάσουν με πλοίο κατά τη διάρκεια ενός χορού, που γίνεται στα πλαίσια του Καρναβαλιού κι αφού παρακολουθήσουν στην Όπερα ένα έργο με το μύθο του Ορφέα.

Πράξη Τέταρτη (στην όπερα)
Ο ʼδης, μαγεμένος από το τραγούδι του Ορφέα, αποφασίζει να αφήσει να επιστρέψει η Ευρυδίκη στον αγαπημένο της, με τον όρο να μη γυρίσει εκείνος να την κοιτάξει. Ο Ορφέας, όμως, την κοιτάει με αποτέλεσμα οι δαίμονες να τους χωρίσουν για πάντα.
Εμφανίζεται ο Καρνάβαλος και οι Καρναβαλιστές και χορεύουν.

ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΛΑΙΑΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ
Κ. Ε. Π. Μ. Α

Η μόνη σχολή Παλαιάς Μουσικής στην Ευρώπη που ασχολείται αποκλειστικά με το μπαρόκ τραγούδι και τη μουσική απαγγελία. Λειτουργεί από το 2008 υπό τη διεύθυνση του τσεμπαλίστα και διευθυντή ορχήστρας Ιάκωβου Παππά και έχει ανεβάσει τον ʼτυ του Λουλλί στο θέατρο του Γηροκομείου Αθηνών το 2009 και στο Μέγαρο Μουσικής τον Ιανουάριο του 2010.
Οι ακροάσεις για το ακαδημαϊκό έτος 2010-2011, γίνονται τον Οκτώβριο. Για πληροφορίες επικοινωνήστε: 210 7291176, 210 7290786
contact@almazis.com

Ο συνθέτης Αντρέ Καμπρά 1660 – 1744

Γάλλος συνθέτης και μαέστρος, που συνέβαλε στην ανανέωση της γαλλικής όπερας. Έλαβε εξαίρετη μουσική εκπαίδευση στην ιδιαίτερη πατρίδα του Αιξ Προβηγκίας, από τον Γουλιέλμο Πουατεβίν. Μετά από πολλές περιπλανήσεις, το 1694, κατέληξε Αρχιμουσικός στην Παναγία των Παρισίων, απ’ όπου παραιτήθηκε ώστε να μπορέσει να αφοσιωθεί στη σύνθεση της όπερας. «Η ευγενής Ευρώπη», η πρώτη του όπερα, το 1697, γνώρισε τεράστια επιτυχία.
Μέχρι το 1720 έγραψε δεκαπέντε όπερες-μπαλέττα και λυρικές τραγωδίες όπως: “Το Καρναβάλι της Βενετίας (1699)”, “Ησιόνη”, “Τανκρέδος”, “Βενετικές εορτές” κ. ά.
Διάσημος συνθέτης πλέον, μετά το θάνατο του Λουδοβίκου του 14ου, χρήζεται Αρχιμουσικός του Βασιλικού Παρεκκλησίου των Βερσαλλιών.  Από το 1721 τίθεται στην υπηρεσία των Ιησουιτών και γράφει μόνο θρησκευτική μουσική με εξαίρεση τρία μόνο έργα. Συνέθεσε περίπου τριάντα μεγάλα μοτέτα, μία νεκρώσιμη ακολουθία, ψαλμούς καντάτες κ. ά.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Γλώσσα: Με Υπέρτιτλους στην Ελληνική
Διάρκεια Παράστασης: 1 ώρα και 30 λεπτά

ΤΙΜΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟΥ
Γενική είσοδος: 20€
Ομαδικό (άνω των 5 ατόμων): €15
Φοιτητικό/ Κάτοχοι Κάρτας Ανεργίας (ΟΑΕΔ) & Πολυτεκνίας (ΑΣΠΕ)/Σπουδαστες Ωδείων, Δραματικών Σχολών & Σχολών Χορού/ Μαθητές Σχολείων: 10€

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Ελεονόρα: Σιμέλα Εμμανουηλίδου
Ισαβέλλα: Αναστασία Τζιλιάνου
Λέανδρος: Romain Beytout
Ορφέας: Γιάννης Φίλιας
Άδης: Θοδωρής Μπιράκος
Μουσικός Καρνάβαλος: Βαγγέλης Αγγελάκης
Γύφτισσα – Σκιά: Ρέα Βουδούρη
Η Τύχη – Γύφτισσα: Μαρία Φραγκιαδάκη
Αρμένισσα: Μαρία Δήμα
Μάσκα – Μουσικός – Λεμβούχος: Daniel Blanchard
Σκλάβος – Αρμένιος: Αντώνης Σιγάλας
Χορευτής: Θεμιστοκλής Παυλής
Μουσική διεύθυνση, δραματουργία και σκηνοθεσία: Ιάκωβος Παππάς
Σκηνική προετοιμασία, μάσκες, σκηνικά: Δήμητρα Θεοδωρίδου
Βιολιά: Ιwamura Sophie, Martel Céline
Φλαόυτα με ράμφος: Chevalier Denis, Lecoq Gaёlle
Βιόλα: Saïto Yuka
Κρουστά: Πάνος Βασιλονικολός
Τσέμπαλο, διεύθυνση ορχήστρας: Ιάκωβος Παππάς
Παραγωγή: ΑΡΤΕΜΟΝ