Το Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης,
παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα την ταινία
“Χαμένο Κορμί”
σε σκηνοθεσία Μιχάλη Κακογιάννη
με την Έλλη Λαμπέτη

Για το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης η διαφύλαξη και η διάδοση του έργου του ιδρυτή του αποτελεί κεντρικό ιδρυτικό σκοπό. Στο πλαίσιο αυτό και με στόχο την συμπλήρωση του αρχείου του με τις ταινίες του Μ. Κακογιάννη αλλά και τη γνωριμία του ελληνικού κοινού με το σύνολο της φιλμογραφίας του σκηνοθέτη εντόπισε, αποκατέστησε και παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα την ταινία “Χαμένο Κορμί”, (Il Relitto, The Wastrel), στον Κινηματογράφο του Ιδρύματος, την Παρασκευή 30/4, το Σάββατο 1/5 & την Κυριακή 2/5, στις 21:00.

Περίληψη
Ένας βαθύπλουτος και μεσήλικας Αμερικανός ναυαγεί με το γιοτ του κάπου στην Καραϊβική. Εκεί, αναμένοντας τη σωτηρία, έρχεται σε φλας μπακ στο μυαλό του η προηγούμενη ζωή του και κυρίως η σχέση του με την πρώην γυναίκα του.

 

Διάκριση
Επιλογή Φεστιβάλ Καννών

Το  “Χαμένο Κορμί” σε σενάριο και σκηνοθεσία Μιχάλη Κακογιάννη γυρίστηκε το 1961 και αποτελεί ένα χαρακτηριστικό δείγμα συμπαραγωγής Ιταλίας-Ελλάδας. Ο σκηνοθέτης πέρα από την επιλογή της Ιταλίας  ως χώρο γυρισμάτων, συνεργάστηκε επίσης με τον  Σούσο Τσέκι Ντ΄Αμίκο και ένα διεθνές καστ ηθοποιών ανάμεσα στους οποίους ξεχωρίζουμε την  Έλλη Λαμπέτη και τον Ιταλό ʼλντο Φαμπρίτσι.

Μετά την πρώτη προβολή της η ταινία παιζόταν σπάνια, κυρίως σε διάφορες ρετροσπεκτίβες αφιερωμένες στον Κύπριο σκηνοθέτη, αλλά ποτέ δεν παρουσιάστηκε στην Ελλάδα. Ανάμεσα στα αφιερώματα στον Μ. Κακογιάννη, ξεχωρίζει η εξαιρετική ρετροσπεκτίβα της Ταινιοθήκης της Μπολόνια, το 1998, που στην ουσία σύστησε και πάλι την ταινία στο κοινό και έγινε η αφορμή να εντοπιστεί η ταινία από το Ίδρυμα. Ήδη, όμως, η κόπια της ταινίας ήταν σε άσκημη κατάσταση.

Το ίδρυμα Μ. Κακογιάννης οφείλει πολλές ευχαριστίες κατ αρχήν στην Ταινιοθήκη της Μπολόνια που το οδήγησε στην ανακάλυψη μία ταινίας, που όλοι θεωρούσαν χαμένη και που αποτελεί ένα σημαντικό δείγμα των κινηματογραφικών σχέσεων Ελλάδας-Ιταλίας τα χρόνια του ΄60. Η αποκατάστασή της υπήρξε περιπετειώδης. Ξεκινώντας από την Εθνική Ταινιοθήκη της Ιταλίας και τη Τσινετσιτά, και καταλήγοντας στην εταιρία Κριστάλντι Φιλμ και το εξειδικευμένο εργαστήριο LVR το Ίδρυμα κατάφερε να έχει στα χέρια του το έργο σε digital beta υψηλής ποιότητας και με μεγάλη χαρά να παρουσιάζει σήμερα την ταινία πλήρως αποκατεστημένη τόσο στην εικόνα όσο και στον ήχο της.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Έτος Παραγωγής: 1961
Είδος: Δράμα
Παραγωγή: Λουξ Φιλμ
Διάρκεια: 120′

ΤΙΜΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟΥ
Ενιαίο: 5€

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σενάριο: Μιχάλης Κακογιάννης, Φρέντερικ Ουέικμαν
Σκηνοθεσία: Μιχάλης Κακογιάννης
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Πιέρο Πορταλούπι
Σκηνογραφία: Φερντινάντο Ρούφο
Κοστούμια: Γαία Ρομανίνι
Ήχος: Έννιο Σένσι
Παίζουν: Βαν Χέφλιν, Έλλη Λαμπέτη, Φράνκο Φαμπρίτζι, Μάικλ Στέλμαν, Φόσκο Τζιακέτι, Τιμπέριο Μίτρι, Πωλ Μούλερ, Κλέλια Ματάνια, Άλντο Πίνι, Άννυ Γκορασίνι