Η ΔΡΑΣΗ «ΑΡΧΑΙΟ ΔΡΑΜΑ: ΕΠΙΡΡΟΕΣ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ»
«ΑΡΧΑΙΟ ΔΡΑΜΑ: Επιρροές και Σύγχρονες Προσεγγίσεις»
και φιλοξενεί στην Αθήνα το τμήμα Θεατρικών Σπουδών
του Εβραϊκού Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ,
για μια σειρά σεμιναρίων και εργαστηρίων
υπό την καθοδήγηση των καθηγητών του,
καθώς και για την παρουσίαση της παράστασης
Lysistrata-X
Για την οργάνωση του 2014, το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης φιλοξενεί για πρώτη φορά στην Αθήνα το τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Εβραϊκού Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ. Από τις 3 μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου, οι ακαδημαϊκοί του τμήματος θα πραγματοποιήσουν μια σειρά σεμιναρίων και εργαστηρίων για το Αρχαίο Δράμα, τα οποία θα παρακολουθήσουν δωρεάν οι
ενδιαφερόμενοι που δήλωσαν συμμετοχή κατά τη σχετική διαδικασία που προηγήθηκε. Στη συνέχεια, στις 11, 12 και 13 Σεπτεμβρίου, το τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Εβραϊκού Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ θα παρουσιάσει -με ελεύθερη είσοδο για το κοινό- την παράσταση Lysistrata-X – ένα χορόδραμα με τη χρήση πολυμέσων και βίντεο performance εμπνευσμένο από τη «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη.
Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης συνεπές στις αρχές και τους σκοπούς του, συνεχίζει για τρίτη χρονιά το Πρόγραμμά του με τίτλο “ΑΡΧΑΙΟ ΔΡΑΜΑ: Επιρροές και σύγχρονες προσεγγίσεις” που έχει σαν στόχο την προώθηση της έρευνας και της μελέτης του Αρχαίου Δράματος και την ανάπτυξη της επικοινωνίας και του διαλόγου ανάμεσα σε δημιουργούς και καλλιτέχνες με διαφορετικές καλλιτεχνικές προσεγγίσεις. Το Πρόγραμμα εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “ΑΤΤΙΚΗ” του ΕΣΠΑ 2007-2013, του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Τα δύο προηγούμενα χρόνια, το πρόγραμμα “ΑΡΧΑΙΟ ΔΡΑΜΑ: Επιρροές και σύγχρονες προσεγγίσεις” γνώρισε μεγάλη δημοσιότητα στην Ελλάδα και το εξωτερικό, και έγινε ευμενώς αποδεκτό από την ελληνική πανεπιστημιακή κοινότητα, τον καλλιτεχνικό κόσμο της χώρας αλλά και το φιλότεχνο κοινό που παρακολούθησε τις παραστάσεις και όλους όσοι συμμετείχαν στα δωρεάν σεμινάρια, στα οποία δίδαξαν πανεπιστημιακοί δάσκαλοι από δύο μεγάλα Πανεπιστήμια του κόσμου: το Στάνφορντ (ΗΠΑ) και το Ληντς (Μεγάλη Βρετανία).
Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης με πολύ χαρά και ικανοποίηση διαπιστώνει αυτή την ευρύτατη αποδοχή μίας πρότασης που ανοίγει το διάλογο και προσφέρει μία διαφορετική, σύγχρονη οπτική γωνία σε θέματα του Αρχαίου Δράματος και ανακοινώνει τη συνέχεια του Προγράμματος για τρίτη χρονιά με τη συνεργασία του Εβραϊκού Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ – Τμήμα Θεατρικών Σπουδών. Επίσης, ανακοινώνει την εξασφάλιση της επέκτασης του Προγράμματος για μία ακόμη χρονιά (2015) με την πρόσκληση δύο διακεκριμένων Ακαδημαϊκών Ιδρυμάτων της Φιλανδίας, του Πανεπιστημίου Aalto – Τμήμα Κινηματογράφου, Τηλεόρασης και Σκηνογραφίας της Σχολής για τις Τέχνες, το Ντιζάιν και την Αρχιτεκτονική και της Θεατρικής Ακαδημίας του Ελσίνκι.
Με αυτό τον τρόπο και επί τέσσερα χρόνια, δίνεται η ευκαιρία της ουσιαστικής προσέγγισης θεμάτων του Αρχαίου Δράματος από πολλές και διαφορετικές, σύγχρονες οπτικές γωνίες. Για μία ακόμη φορά αποδεικνύεται το μέγιστο ενδιαφέρον και η αδιάκοπη ενασχόληση της διεθνούς Πανεπιστημιακής Κοινότητας με το Αρχαίο Δράμα, που προκαλεί και εμπνέει καλλιτέχνες, ερευνητές και μελετητές με πολλούς και διαφόρους τρόπους.
Τα δύο πρώτα χρόνια. Μικρή αναδρομή
Η Πράξη με τίτλο «ΑΡΧΑΙΟ ΔΡΑΜΑ: Επιρροές και Σύγχρονες Προσεγγίσεις» και αρχική διάρκεια τριών χρόνων (2012-2014) με επέκταση, πλέον και για το 2015, σε συνεργασία με αναγνωρισμένα Πανεπιστήμια του εξωτερικού, ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2012, με το Stanford Summer Theater (SST) του Πανεπιστημίου Stanford των ΗΠΑ, το οποίο παρουσίασε στο Θέατρο του ΙΜΚ από τις 12 έως και τις 15 Σεπτεμβρίου 2012 την παράσταση Wanderings of Odysseus (βασισμένη στην Οδύσσεια του Ομήρου) σε μετάφραση Oliver Taplin και σκηνοθεσία Rush Rehm.
Το Πρόγραμμα συνεχίστηκε το Σεπτέμβριο του 2013, από τις 12 έως τις 14 Σεπτεμβρίου του 2013 με την πρόσκληση του Πανεπιστημίου του Leeds της Μεγάλης Βρετανίας, (School of Performance and Cultural Industries) και την παρουσίαση της παράστασης «Αντιγόνη» του Ashley Scott – Layton ο οποίος επεξεργάστηκε δραματουργικά και διασκεύασε την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή, σε σκηνοθεσία του Δρος Γιώργου Ροδοσθένους.
Παράλληλα διοργανώθηκαν και τις δύο χρονιές δωρεάν σεμινάρια και εργαστήρια από διακεκριμένους Καθηγητές των δύο Πανεπιστημίων, τα οποία και παρακολούθησαν περισσότεροι από 100 φοιτητές ανά έτος.
Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης είναι ένας ξεχωριστός πολιτιστικός φορέας με ενεργή παρουσία στα καλλιτεχνικά δρώμενα τα τελευταία χρόνια. Η μελέτη, υποστήριξη και διάδοση των παραστατικών τεχνών, που αποτελούν και το κύριο μέρος της δράσης του, το καθιστούν ένα σπουδαίο πολιτιστικό κέντρο με διεθνή ακτινοβολία.
Η πρωτοβουλία του Ιδρύματος να φιλοξενήσει το πρόγραμμα «Αρχαίο Δράμα: Επιρροές και Σύγχρονες προσεγγίσεις», με την αρωγή και του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, δίνει την ευκαιρία να γνωρίσουμε τον τρόπο προσέγγισης και απόδοσης του αρχαίου δράματος από σημαντικά ακαδημαϊκά ιδρύματα του εξωτερικού. Η αρχαία ελληνική δραματική τέχνη δεν είναι μόνο μέρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς αλλά και σημαντικό κεφάλαιο του σύγχρονου θεάτρου. Το γεγονός ότι φορείς του εξωτερικού επιδιώκουν με θέρμη να τη μελετούν και να την προβάλλουν αποτελεί έμπρακτη απόδειξη πως με οδηγό τον πολιτισμό η χώρα μας τοποθετείται σε καίριο σημείο, όχι μόνο στον παγκόσμιο πολιτιστικό, αλλά και στον κοινωνικοπολιτικό χάρτη.
Παρόλη την κρίσιμη περίοδο που διανύουμε, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Ιδρύματος συνεχίζεται επιτυχώς για τρίτη συνεχή χρονιά, αποδεικνύοντας ότι οι δημιουργικές δυνάμεις του τόπου εξακολουθούν να είναι παρούσες και να συμβάλλουν ενεργά στην προβολή του πολιτισμού μας.
Εύχομαι η πρωτοβουλία του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης να συνεχιστεί για πολλά χρόνια ακόμα και να καταστεί θεσμός για τη μελέτη του αρχαίου δράματος. Καλή επιτυχία στη φετινή διοργάνωση.
Κωνσταντίνος Τασούλας
Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού
Η φετινή χρονιά είναι η τρίτη συνεχόμενη που, στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγραμματισμού του, το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης υλοποιεί τη δράση «Αρχαίο Δράμα: Επιρροές και Σύγχρονες Προσεγγίσεις», η οποία έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ 2007-2013 από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης μέσω του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΑΤΤΙΚΗ» – ΕΣΠΑ 2007-2013.
Δια της πρωτοβουλίας αυτής, και σε γόνιμη και δημιουργική συνεργασία με διακεκριμένα Πανεπιστήμια του εξωτερικού, το Ίδρυμα επιδιώκει και καλλιεργεί μεθοδικά την εγκαθίδρυση ενός διεθνούς δικτύου έρευνας, μελέτης και διδασκαλίας του αρχαιοελληνικού δράματος στην πόλη όπου γεννήθηκε το Θέατρο. Την ίδια στιγμή, παρέχει ένα φιλόξενο χώρο και ένα ελεύθερο βήμα επικοινωνίας και διαλόγου ανάμεσα σε ερευνητές και δημιουργούς με διαφορετικές θεωρητικές καταβολές, αισθητικές προσεγγίσεις και επιδιώξεις, ενώ δίνει και τη δυνατότητα σε πολυάριθμους νέους, σπουδαστές, φοιτητές, καλλιτέχνες και επιστήμονες, να διευρύνουν τους ορίζοντες, τις γνώσεις και τις δεξιότητές τους μέσα από σεμινάρια και εργαστήρια που προσφέρονται από διακεκριμένους καθηγητές και προσωπικότητες του χώρου, και μάλιστα – στις σημερινές δύσκολες οικονομικά συνθήκες – εντελώς δωρεάν.
Το πρόγραμμα «Αρχαίο Δράμα: Επιρροές και Σύγχρονες Προσεγγίσεις» δημιουργεί έτσι τις προϋποθέσεις για μια «συνομιλία» του παρόντος με το παρελθόν και της τέχνης με την επιστήμη, καθώς και για έναν γνήσιο και ανοιχτό διάλογο ανάμεσα σε διαφορετικές κουλτούρες και παραδόσεις, που αναγνωρίζει και αξιοποιεί τον πλούτο που συνιστά η ποικιλομορφία και η διαφορετικότητα. Και τούτο είναι εξαιρετικά σημαντικό και αναγκαίο, εάν θέλουμε να διατηρήσουμε ζωντανό και επίκαιρο τον πανανθρώπινο παιδευτικό και ψυχαγωγικό – με την κυριολεκτική έννοια – ρόλο του θεάτρου και της δραματικής τέχνης στη σύγχρονη παγκοσμιοποιημένη και πολυπολιτισμική κοινωνία.
Καταξιωμένοι ακαδημαϊκοί μελετητές, θεατρικοί δημιουργοί και καλλιτέχνες πραγματοποιούν και παρουσιάζουν στο πλαίσιο του Προγράμματος νέες αναγνώσεις και ερμηνευτικές προσεγγίσεις του Αρχαίου Δράματος, που απευθύνονται στις ιδιαιτερότητες και ανταποκρίνονται στις ανάγκες του κοινού του 21ου αιώνα. Νέα επιστημονική γνώση, καλλιτεχνική ανά-γνωση, και σύγχρονα εκφραστικά και τεχνικά μέσα συνδυάζονται με σκοπό την ανανεωμένη πρόσληψη, ερμηνεία και ολοκληρωμένη γνωστική και αισθητική εμπειρία των αρχαίων έργων και της θεματικής τους. Και όλα αυτά συντελούνται εδώ, στην Αθήνα, αναδεικνύοντάς την σε σημείο αναφοράς για την έρευνα, τη μελέτη και τη «διδασκαλία» του αρχαίου δράματος, τόσο υπό την πρωταρχική όσο και υπό τη σύγχρονη έννοια του όρου.
Το φετινό Σεπτέμβρη, υποδεχόμαστε στην Αθήνα με μεγάλη χαρά το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του διεθνώς αναγνωρισμένου Εβραϊκού Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ (Hebrew University of Jerusalem – Theatre Studies), το οποίο πρόκειται να παρουσιάσει στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης το έργο Lysistrata-X. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον σύγχρονο χορόδραμα με τη χρήση πολυμέσων και βίντεο περφόρμανς, το οποίο είναι εμπνευσμένο από τη «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη. Η παράσταση πλαισιώνεται από σεμινάριο και εργαστήρια που θα πραγματοποιηθούν από διακεκριμένους εισηγητές του Εβραϊκού Πανεπιστημίου. Η θεματολογία τους στρέφεται γύρω από σημαντικές παραστάσεις και σκηνοθέτες του παγκοσμίου θεάτρου, αλλά και γύρω από την αναζήτηση κοινών σημείων και διαφορών του αρχαίου δράματος και των ποικίλης προέλευσης σύγχρονων θεατρικών παραδόσεων και πρακτικών από όλον τον κόσμο.
Αναμένουμε, λοιπόν, τη φετινή διοργάνωση με ξεχωριστό ενδιαφέρον, αλλά και την απόλυτη πεποίθηση ότι τόσο το καλλιτεχνικό επίπεδο των παραστάσεων, όσο και το ακαδημαϊκό επίπεδο των εργαστηρίων και των σεμιναρίων θα είναι εξίσου υψηλό με αυτό των προηγούμενων δύο ετών. Γι’ αυτό και απευθύνουμε εκ των προτέρων τα θερμά συγχαρητήρια μαζί με τις ολόψυχες ευχές μας προς οργανωτές και συμμετέχοντες.
Δρ Λίνα Μενδώνη
Γενική Γραμματέας
Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού
Οι επιτυχημένες συνεργασίες μας με τα πανεπιστήμια Stanford (ΗΠΑ) και Leeds (Ηνωμένο Βασίλειο), τις δύο προηγούμενες χρονιές, δικαίωσαν τις επιλογές μας και δημιούργησαν υψηλές προσδοκίες στο ελληνικό κοινό, για τις χρονιές που θα ακολουθήσουν.
Στόχος μας από την αρχή υπήρξε η εισαγωγή της έρευνας, μελέτης και πρακτικής του Αρχαίου Δράματος από αναγνωρισμένα πανεπιστήμια του εξωτερικού σε νέους Έλληνες δημιουργούς και στο κοινό, φέρνοντας τους σε άμεση επαφή με τους τρόπους, τις μεθόδους και τα αποτελέσματα διαφορετικών οπτικών και προσεγγίσεων.
Τα κείμενα της Αρχαίας Ελληνικής Δραματουργίας χάρη στη διαχρονικότητα και στο ιδιαίτερο βάθος των νοημάτων τους, έχουν αναχθεί σε πανανθρώπινο αγαθό, κληρονομιά του παγκόσμιου πολιτισμού και παρακαταθήκη για τις ερχόμενες γενιές.
Σε όλες τις εποχές, ιδιαίτερα δε σε κρίσιμες συγκυρίες όπως είναι αυτές που διανύουμε, ο ρόλος του θεάτρου είναι να ερευνά, να εντοπίζει και να θέτει ερωτήματα. Τα κείμενα του Αρχαίου Ελληνικού Δράματος αποτελούν διαχρονικά αλλά και σύγχρονα κοινωνικά συμβόλαια.
Αυτή είναι η μεγαλύτερη δύναμή τους.
Ξένια Καλδάρα
Γεν. Διευθύντρια / Αντιπρόεδρος ΔΣ
Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ – Απαραίτητη η κράτηση θέσεων


