Ένα στέκι συνάντησης κουκλών και ανθρώπων όπου εναλλασσόμενες παραστάσεις από διαφορετικούς θιάσους κάθε φορά, δίνουν τη δυνατότητα στο αθηναϊκό, αυτή τη φορά και ενήλικο, κοινό να έρθει σε στενή επαφή με την μοναδική αυτή μορφή τέχνης της εμψύχωσης και του ονείρου.
Το Ελληνικό Κέντρο της Διεθνούς Ένωσης Κουκλοθεάτρου (UNIMA), σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (ΙΜΚ), διοργανώνουν: «Βραδιές Κουκλοθέατρου» κάθε Πέμπτη στις 22:00 από τις 18 Φεβρουαρίου έως 25 Μαρτίου 2010 στην αίθουσα Black Box του ΙΜΚ.

Η Παράσταση
Μια ιστορία μέσα από τον κόσμο των παιχνιδιών που μιλάει για τη δύναμη και το θάρρος να αλλάξουμε τη ζωή μας και να την κάνουμε αυτή που θέλουμε και μας αξίζει.

Ο μολυβένιος στρατιώτης έρχεται σαν δώρο σ’ ένα παιδικό δωμάτιο γεμάτο παιχνίδια. Ανάμεσα σ’ αυτά και η χορεύτρια με τον πύργο της που  εξουσιάζεται από τον κακό φασουλή. Ο στρατιώτης γοητεύεται από την χορεύτρια όταν ανάμεσα τους μπαίνει ο φασουλής και τον βάζει σε μια περιπέτεια που θα τον οδηγήσει στη φωτιά. Ξυπνώντας θα καταλάβει ότι όλη αυτή η περιπέτεια ήταν ένα όνειρο, τόσο έντονο που αναζητά το νόημα του. Συνειδητοποιώντας το τελικά, αποφασίζει να πάρει τη ζωή στα χέρια του και να προτάξει τα θέλω του. Κατορθώνει έτσι να αποδυναμώσει τον φασουλή και να βρεθεί ξανά με τη χορεύτρια.

Ο Θίασος:

Το θέατρο κούκλας τα «φτερά του μύθου» δημιουργήθηκε το 1997 από τον Σπύρο Παπαχρήστου.

Βασικοί στόχοι του είναι:
  • Η έρευνα και η μελέτη παλαιών και νέων τρόπων έκφρασης της κούκλας.
  • Η διάδοση και ανάπτυξη της τέχνης του κουκλοθέατρου μέσα από παραστάσεις, εργαστήρια,  σεμινάρια και διαλέξεις.
  • Η παρουσίαση παραστάσεων μετά από αναζήτηση και πειραματισμό για μια νέα αισθητική και κίνηση της κούκλας μέσα στη σύγχρονη θεατρική γραφή.
  • Η προσπάθεια, το κουκλοθέατρο να πάρει τη θέση του μέσα στις παραστατικές τέχνες στην Ελλάδα.

Από το 1997  οργανώνει κάθε χρόνο εργαστήρια κατασκευής και εμψύχωσης κούκλας και μάσκας για παιδιά και ενήλικες στο χώρο του εργαστηρίου στα Σπάτα. Επίσης έχει οργανώσει εργαστήρια, σε συνεργασία με Δήμους και πολιτιστικούς φορείς, σε εκπαιδευτικά προγράμματα Ν.Ε.Λ.Ε, σε δημόσια Ι.Ε.Κ στο Κ.Ε.Θ.Ε.Α «Παρέμβαση» και στο «μικρό πολυτεχνείο».

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Διάρκεια: 55′
Είδος: Κούκλα άμεσης κίνησης, κούκλες δισδιάστατες, τεχνική μαύρου θέατρου
Ηλικίες Θεατών: Κατάλληλο άνω των 4 ετών – Ενήλικες

ΤΙΜΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟΥ
10€

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σκηνοθεσία: Χρήστος Αυτσίδης
Εμψύχωση: Σπύρος Παπαχρήστου, Δήμητρα Κωνσταντινίδου
Διασκευή του μύθου: Κλώντ Λωράν
Σκηνογραφία: Σπύρος Παπαχρήστου
Φωτισμός: Μελίνα Μάσχα, Απόστολος Στράντζαλης
Μουσική επιμέλεια: Δήμητρα Κωνσταντινίδου
Χειρισμός κονσόλας: Ελισσαίος Βλάχος