Το χρονικό των δέκα ημερών – Αϊβαλί 1922

Το χρονικό των δέκα ημερών – Αϊβαλί 1922

Μια παράσταση βασισμένη στο βιβλίο «Το χρονικό των 10 ημερών», ένα ημερολόγιο της Αγάπης Μολυβιάτη – Βενέζη, έρχεται τον Οκτώβριο σε σκηνοθεσία Μάνιας Παπαδημήτριου. Η Αγάπη-Μολυβιάτη Βενέζη, αδερφή του συγγραφέα Ηλία Βενέζη, αφηγείται. Μια αληθινή ιστορία, μια ιστορία ντοκουμέντο. Μέσα από τις σελίδες του ημερολογίου της δημιουργεί το δικό της μνημείο ειρήνης και αγάπης τόσο αδελφικής, όσο και προς κάθε πλάσμα ζωντανό που ούτε ήθελε ούτε επεδίωξε ποτέ τον πόλεμο, αλλά βρέθηκε στη δίνη του ως θύμα των καιρών και της διεθνούς συγκυρίας. Αμέσως μετά την εισβολή του τουρκικού στρατού στο Αϊβαλί το ’22, η Αγάπη Μολυβιάτη – Βενέζη ρίχνεται στη φωτιά να σώσει τον αδελφό της. Κι εκεί που όλα έχουν χαθεί, σχεδόν λιπόθυμη, στο χείλος του θανάτου, συναντά άνθρωπο ξεχωριστό, εχθρό και αλλόθρησκο, αλλά κι αληθινό σωτήρα, που είχε κάποτε ορκιστεί εκδίκηση ενάντια στους Έλληνες. 

Η Μάνια Παπαδημητρίου μας ταξιδεύει στην εποχή του μεγάλου κακού στην Μικρά Ασία δημιουργώντας ένα θεατρικό μονόλογο που αναμοχλεύει τη μνήμη, ξυπνάει βαθιά ανθρώπινα συναισθήματα, αναβιώνει εικόνες και ιστορικά ντοκουμέντα που έχουν γίνει πια μέρος του συλλογικού ασυνείδητου. Με φόντο πραγματικές εικόνες από τα χρόνια εκείνα της φωτιάς και την πρωτότυπη μουσική της Μαρίνας Χρονοπούλου, σκηνοθετεί την Αγγελική Καρυστινού και τον Βαγγέλη Ψωμά, την ίδια στιγμή που η Ηρώ Σαΐα ζωντανεύει με τη φωνή της τραγούδια και μελωδίες μιας χαμένης πατρίδας. Η ίδια η Μάνια Παπαδημητρίου επί σκηνής δίνει το μοναδικό της στίγμα σε μία αφήγηση που συγκινεί.

Η ιστορία μιας Αγάπης που υπογραμμίζει ότι η… αγάπη και η πίστη στον άνθρωπο νικά το μίσος που γεννά ο πόλεμος. 

Το «Χρονικό των δέκα ημερών» θα ξεκινήσει το ταξίδι του τον Οκτώβριο για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

Συντελεστές:

Κείμενο: Αγάπη Μολυβιάτη Βενέζη

Δραματουργική επεξεργασία – Σκηνοθεσία: Μάνια Παπαδημητρίου

Μουσική: Μαρίνα Χρονοπούλου

Βίντεο: Μάτα Καστρησίου- Ίρις Κατσούλα-Θωμαΐς Τριανταφυλλίδου

Φωτισμοί: Γιάννης Ζέρβας

Γραφιστικά: Θεώνη Σαλαμπερίτζε

Ιστορική Σύμβουλος: Ειρήνη Σαρίογλου

Παραγωγή: Καλλιτεχνική εταιρία CALD

Ερμηνεία: Αγγελική Καρυστινού

Αφήγηση: Μάνια Παπαδημητρίου, Βαγγέλης Ψωμάς

Πιάνο: Μαρίνα Χρονοπούλου

και στο τραγούδι η Ηρώ Σαΐα

Παραστάσεις:

Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης: 17 & 18, 24 & 25, 31 Οκτωβρίου και 1 Νοεμβρίου

Διάρκεια παράστασης: 70 λεπτά