«Ανδρείκελα»

Ο Σπύρος Στεριάδης σκηνοθετεί τα «Ανδρείκελα», μια παράσταση θεάτρου ντοκουμέντο που φωτίζει τις ιστορίες και τις σκέψεις πέντε ανδρών που έχασαν τη ζωή τους απρόσμενα και βάναυσα, όταν βρέθηκαν μπροστά στον δρόμο σκοτεινών ομοιωμάτων «ανδρείας». Πώς φτιάχνονται λοιπόν τα «ανδρείκελα»; Και τι θα έλεγαν τα θύματά τους, αν είχαν την ευκαιρία να μας αντικρύσουν ξανά;

Άνθρωποι που χάθηκαν σε μια στιγμή. Χωρίς να ξέρουν το γιατί. Άνθρωποι που γνωρίσαμε μετά τον θάνατό τους. Όταν αρχίσαμε να ψάχνουμε το γιατί. Μικρά ονόματα που έγιναν γνώριμα όταν πλέον κανείς δεν γυρνούσε στο άκουσμά τους. Ζακ, Αντώνης, Αλέξης, Βαγγέλης, Σαχζάτ. Ταυτότητες που έγιναν στερεότυπα και στερεότυπα που έγιναν φονικά όπλα.

Από την Δευτέρα 25 Νοεμβρίου και κάθε Δευτέρα και Τρίτη, έως τις 17 Δεκεμβρίου, στο Ιδρύματος «Μιχάλης Κακογιάννης», Πειραιώς 206, Ταύρος.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σύλληψη  & Σκηνοθεσία: Σπύρος Στεριάδης

Επιμέλεια Έρευνας: Αγγελική Σπανού

Κείμενο: Σπύρος Στεριάδης, Δώρα Φιλίππα

Πρωτότυπη Μουσική: Γιώργος Ρήγας

Επιμέλεια Κοστουμιών & Επιμέλεια βίντεο: Γιώτα Σιάπκα

Φωτισμός: Σπύρος Στεριάδης

Βοηθός σκηνοθέτη: Μαρία Σακελλάρη

Σχεδιασμός έντυπου υλικού: Κώστας Κοχαϊμίδης

Παίζουν: Θοδωρής Λουφόπουλος,  Σπύρος Στεριάδης, Αποστόλης Τζίκας,  Δώρα Φιλίππα.

Παραγωγή: Habemusproductions

Παραστάσεις:

Κάθε Δευτέρα και Τρίτη  στις 21:30 μ .μ. ( 25 /11, 26/11, 2/12, 3/12, 9/12, 10/12, 16/12, 17/12).

(Πρεμιέρα Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2024)

Τιμή εισιτηρίου 15 ευρώ, μειωμένο 12 ευρώ.

Διάρκεια 60 λεπτά

Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Πειραιώς 206, Ταύρος

Τηλέφωνο 210 3418550

Αγορά εισιτηρίων

ΣΚΗΝΟΘΕΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Η παράσταση «Ανδρείκελα» πραγματεύεται τη στεγνή και αδικαιολόγητη βία. Φωτίζοντας πέντε πρόσωπα των οποίων ο πρόωρος και βίαιος θάνατος τα μετέτρεψε από ανώνυμα σε δημόσια – τον Αλέξη Γρηγορόπουλο, τον Ζακ Κωστόπουλο, τον Αντώνη Καρυώτη, τον Βαγγέλη Γιακουμάκη και τον Σαχζάτ Λουκμάν, η παράσταση υπογραμμίζει ότι η βία δεν είναι σύμπτωμα ψυχοπαθολογίας ενός ατόμου, αλλά το φυσικό αποτέλεσμα μίας ολόκληρης κοινωνίας που νοσεί. Στον βίαιο θάνατο των ανθρώπων αυτών συνοψίζονται όλα τα δεινά της κοινής μας ζωής: ο φόβος όλων για όλους, η εσωστρέφεια, η ξενοφοβία, ο ρατσισμός, η κατάχρηση της εξουσίας, η ανασφάλεια, η αδικία. Και πιο πολύ από όλα η συλλογική αδράνεια.

Το Θέατρο Ντοκουμέντο, ή αλλιώς το Θέατρο του Πραγματικού, έχει ως στόχο να κάνει τον άνθρωπο συμμέτοχο στη ζωή του και όχι θεατή. Να τον κάνει ενεργό πολίτη, ενεργό άνθρωπό. Να του δείξει την οδό διαχείρισης της πραγματικότητας και της προσωπικής αλήθειας του καθενός μας. Μια οδό χρήσιμη για να βρούμε την αυτογνωσία, την ελπίδα και τη συμπόνοια. Και την επόμενη φορά να κάνουμε ένα βήμα μπροστά και να αρθρώσουμε λόγο. Την επόμενη φορά να μην πεθάνει κανείς.