Εγκαίνια για «ένα όνειρο ζωής»
Με κάθε λαμπρότητα και παρουσία πολιτικών, καλλιτεχνών και πλήθους ξεχωριστών φίλων του Μιχάλη Κακογιάννη και της οικογένειάς του, τελέστηκαν χθες, Τρίτη 9 Μαρτίου 2010, τα εγκαίνια του Πολιτιστικού Κέντρου του Ιδρύματος από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια και τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια, που ταξίδεψε ειδικά για αυτό το σκοπό στην Αθήνα.
Στο στίγμα των εγκαινίων και του Ιδρύματος αναφέρθηκε εισαγωγικά η φίλη και συνεργάτης του σκηνοθέτη, Κάτια Δανδουλάκη: «Συγκεντρωθήκαμε σήμερα εδώ για να εγκαινιάσουμε το ίδρυμα που φέρει το όνομα ενός Έλληνα, ενός Κύπριου του κόσμου, του Μιχάλη Κακογιάννη, που σε δύσκολους καιρούς κατάφερε να βγάλει την ιδέα του ελληνισμού πέρα από τα τοπικά στενά όρια, να την μεταφέρει παντού στην υφήλιο και να κάνει συμμέτοχους σ αυτή εκατομμύρια θεατές. Είμαστε εδώ για να σταθούμε δίπλα σ έναν ανήσυχο άνθρωπο που ακόμα και σήμερα ζει με το όραμα της προσφοράς, γιατί τι άλλο είναι εν τέλει αυτό το Ίδρυμα παρά ένας χώρος, που άλλο σκοπό δεν έχει παρά να διευρύνει τους ορίζοντες της τέχνης. Είναι μια σκυτάλη, το Ίδρυμα, που ο Κακογιάννης παραδίδει στους νεότερους, μια σκυτάλη που κρύβει ή που μάλλον φανερώνει το όραμά του.»
Κατόπιν μίλησαν ο ίδιος ο σκηνοθέτης Μ. Κακογιάννης, οι δύο Πρόεδροι, εκ μέρους του Έλληνα Πρωθυπουργού η κ. ʼννα Διαμαντοπούλου, Υπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, και ο κ. Βασίλης Σγούτας, αρχιτέκτονας του κτηρίου.
Στο σύντομο χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας δήλωσε τα ακόλουθα:
«Ένιωσα πραγματικά περήφανος ανεβαίνοντας τα σκαλιά της εισόδου αυτού του λαμπρού οικοδομήματος με την επιγραφή Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. Γιατί ξέρω, όπως και εσείς, ότι το όνομα αυτό σημαίνει αγάπη και πάθος για την Κύπρο και την Ελλάδα. Ταυτόχρονα επιβεβαιώνει πως δεν υπάρχουν σύνορα στην επιτυχία ενός ανθρώπου με ταλέντο και όραμα που έχει όρεξη για δουλειά».
«Το δημιουργικό έργο και η προσφορά του συνεχίζονται με τη σύσταση και λειτουργία του Πολιτιστικού Κέντρου που εγκαινιάζουμε σήμερα. Πρόκειται για ένα αξιοθαύμαστο χώρο μελέτης, έρευνας, προβολής και στήριξης της Τέχνης και του Πολιτισμού, που ο ίδιος ο Μιχάλης Κακογιάννης υπηρέτησε με πειθαρχία και συνέπεια για μια ζωή».
Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας στο σύντομο χαιρετισμό του σημείωσε για το Πολιτιστικό Κέντρο του Ιδρύματος πως πρόκειται για μια «νέα εστία πολιτισμού» για την Ελλάδα. Υπογράμμισε επίσης ότι με τη δημιουργία του Ιδρύματος «γεννιούνται νέες προσδοκίες και όνειρα για την καλλιτεχνική δημιουργία». Για τον κ. Κακογιάννη εξέφρασε την βεβαιότητά του ότι «θα συνεχίσει να προσφέρει με το ίδιο πάθος και με ακόμα πιο δημιουργική διάθεση» ενώ εξέφρασε ευγνωμοσύνη και υπερηφάνεια εκ μέρους όλων των Ελλήνων.
Εκ μέρους του Πρωθυπουργού, χαιρετισμό απεύθυνε η Υπουργός Παιδείας και δια βίου Μάθησης ʼννα Διαμαντοπούλου η οποία δήλωσε πως «ό, τι έκανε ο Μιχάλης Κακογιάννης υπερέβαινε τα ελληνικά σύνορα και το έκανε παγκόσμιο». Με ταινίες ορόσημα για την εποχή τους, όπως η «Στέλλα» και «Το κορίτσι με τα μαύρα» αποτύπωσε τη δυναμική του φεμινισμού, τον δυναμισμό της γυναίκας στις εποχές που θα έρχονταν. Η υπουργός αναφερόμενη στο χώρο του Ιδρύματος εξέφρασε τη βεβαιότητά της, ότι θα προσφέρει στους νέους ανθρώπους, οι οποίοι θα μπορούν να εκφράζουν τη δημιουργικότητά τους. «Ο πολιτισμός είναι το ατομικό όπλο» σημείωσε η κ. Διαμαντοπούλου επισημαίνοντας ότι στην προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση προς την κατεύθυνση αναβάθμισης της παιδείας με το «Νέο Σχολείο», κυρίαρχη προτεραιότητα είναι ο πολιτισμός και εξέφρασε την βεβαιότητα ότι το Ίδρυμα θα είναι ένας «πολύτιμος συνεργάτης» σε αυτή την προσπάθεια.
Ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα αφιερωμένο στον Μ. Κακογιάννη με αποσπάσματα από τα κινηματογραφικά του έργα Ιφιγένεια εν Αυλίδι, Τρωάδες και Ηλέκτρα, ενώ ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης και ο Βλαδίμηρος Κυριακίδης ερμήνευσαν μονολόγους από τον “ʼμλετ” και τον “Κοριολανό” του Σαίξπηρ, σε σκηνοθεσία και μετάφραση Μ. Κακογιάννη, αντίστοιχα.
Η εκδήλωση έκλεισε με τη νέα σκηνοθεσία Κακογιάννη της σκηνής του μπαλκονιού από τον Ρωμαίο και την Ιουλιέττα, του Σαίξπηρ, ειδικά για τα εγκαίνια, που ερμήνευσαν οι νέοι, ταλαντούχοι ηθοποιοί Κατερίνα Γερονικολού και Φώτης Καράλης. Ακολούθησε δεξίωση για όλους τους παραβρισκόμενους, όπου ερμηνεύτηκαν γνωστά αλλά και ανέκδοτα ακόμα τραγούδια σε ποίηση του Μιχάλη Κακογιάννη και μελοποιημένα από τον ʼλκη Κόλλια. Μαζί του ήταν ακκορντεονίστα Ζωή Τηγανούρια και οι τραγουδιστές Λία Βίσση, Δώρος Δημοσθένους και Υακίνθη Λάγιου.
Ειδικά για τα εγκαίνια, επίσης, ήλθε για λίγες ώρες στην Αθήνα και ο φίλος του Μ. Κακογιάννη, σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς, όπως και οι αδελφές του Μ. Κακογιάννη Στέλλα Σουλιώτη και Γιαννούλα Κακογιάννη Wakefield και η φίλη και συνεργάτης του Γιαέλ Νταγιάν.
Ακόμα διακρίναμε τους καλλιτέχνες: Διονύση Φωτόπουλο, Νόνικα Γαληνέα, Θάνο Μικρούτσικο, Δημήτρη Παπαδημητρίου, Γιώργο Νταλάρα, Μαρία Φαραντούρη, Έλλη Πασπαλά, Φωτεινή Δάρα, τους βουλευτές ηθοποιούς Πέμυ Ζούνη, και Γιάννη Βούρο, τους σκηνοθέτες Σωτήρη Χατζάκη, Γρηγόρη Καραντινάκη, Σταύρο Τσακίρη, Στάθη Λιβαθινό, τη συγγραφέα Μαρία Παπαγιάννη, τις ηθοποιούς Τατιάνα Παπαμόσχου, Έφη Μουρίκη, τους σκηνογράφους Γιάννη Μετζικώφ, Έρση Δρίνη κ.α.
Επίσης τους διευθυντές μουσείων ʼγγελο Δεληβοριά και Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα, τον κ. Εφραίμογλου από το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, τον Πρύτανη της Σχολής Καλών Τεχνών κ. Γιώργο Χαρβαλιά, το ζωγράφο Καθηγητή της ΑΣΚΤ Γιάννης Ψυχοπαίδη, τον εικαστικό Κώστα Τσόκλη, τον Διευθυντή του Πανοράματος του Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου κ. Νίνο Φένεκ Μικελίδη, τον κ. Χρήστο Ιωάννου, τον κ. Αλέξη Κωστάλα
Τον κ. Καρογιάν, Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας, τον κ. Γιώργο Βασιλείου τ. Πρόεδρο, τον κ. Ανδρέα Δημητρίου Υπ. Παιδείας & Πολιτισμού Κύπρου,
Την κ. Ντόρα Μπακογιάννη, τον κ. Δημήτρη Σιούφα, τον κ. Κωστή Μουσουρούλη, την κ ʼννα Νταλάρα,
Τους Δημάρχους κ. Νικήτα Κακλαμάνη, Αθηναίων και Δημήτρη Σούτο, Ταύρου.
Tην κ. Γιάννα Αγγελοπούλου, την κ. Σάσα Βαρδινογιάννη, την κ. Βάνα Λαβίδα, τον κ. Μ. Κυριακίδη, την κ. Καίτη Τσεκένη, την κ Φωτεινή Λιβανού, τη Λυδία και τον Κώστα Καρρά κ.α.
Τους Πρέσβεις Γαλλίας, Βενεζουέλας, Κύπρου, Πολωνίας καθώς και την επιτετραμμένη της Πρεσβείας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.
Το Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης» εκ μέρους του Ιδρυτή, του Δ.Σ και των συνεργατών του, ευχαριστεί θερμά το πλήθος των προσωπικοτήτων και το αθηναϊκό κοινό για την παρουσία τους στην επίσημη τελετή των εγκαινίων του Πολιτιστικού του Κέντρου.


