“ΜΙΑ ΝΥΧΤΑ ΧΩΡΙΣ ΤΟΝ ΣΑΝΤΣΟ – ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΙ ΛΟΓΟΙ ΤΟΥ ΔΟΝ ΚΙΧΩΤΗ ΠΑΝΩ ΣΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΤΟΥ”
ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΙ ΛΟΓΟΙ ΤΟΥ ΔΟΝ ΚΙΧΩΤΗ ΠΑΝΩ ΣΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΤΟΥ”
της Ηρώς Διαμαντούρου
ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ
Παρασκευή 25, Σάββατο 26 & Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2013
στις 21:30
Ο Δον Κιχώτης, ο Αλόνσο Κιχάνος δηλαδή, λίγο πριν πεθάνει έμεινε για πρώτη φορά ολομόναχος, χωρίς να τον ζαλίζει ο ασταμάτητος και πεζός αντίλογος του Σάντσο Πάντσα. ʼρρωστος και ταλαιπωρημένος από τις εξευτελιστικές του περιπέτειες, βίωσε την απόλυτη μοναξιά και την απέχθεια απέναντι στον δημιουργό του. Για τις τελευταίες του αυτές έξι ώρες, ο Θερβάντες έγραψε πολύ λίγα πράγματα. Το ανικανοποίητο όμως πνεύμα του Δον, έρχεται να μας εξομολογηθεί τι συνέβη στη μοναχική και μυστική εκείνη σκηνή θανάτου.
Πρόκειται για κωμικοτραγικό εσωτερικό μονόλογο διάρκειας 55′, που αναφέρεται στη σχέση του ανθρώπου με τα ιδανικά του και κυρίως στην επώδυνη διαδρομή προς την διάλυση των προσωπικών μύθων και την αποκατάσταση του απλού εαυτού. Αποτελεί ως εκ τούτου μια έμμεση υποκειμενική παρουσίαση και ανάλυση του Δον Κιχώτη του Θερβάντες, συμπληρώνοντας έτσι ένα κενό του μεγάλου αυτού έργου-μανιφέστου ενάντια στο Εύκολο, έργο που, όπως είπε ο Χάινε, είναι η «καλύτερη σάτιρα κατά του ανθρώπινου ενθουσιασμού».
Ο μονόλογος γράφτηκε κατόπιν παραγγελίας του ηθοποιού Νίκου Καλαμό, που θα το ερμηνεύσει για πρώτη φορά.
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ
«Όλη μέρα καθισμένος στην ηλιόλουστη αυλή του, ο Αλόνσο ο Καλός έπληττε… Ξερόχωμα, πετραδάκια, ψίχουλα στις γωνίες της βεράντας, ξερά φύλλα, μαμούνια, σαύρες, σαμιαμίθια, ό,τι σιχαινόταν ο κόσμος όλος έκανε τον Αλόνσο ευτυχισμένο. Αλλά να, ο κόσμος όλος τα σιχαινόταν. Τα βαριόταν, δεν αρκούνταν σε αυτά. Κι ο Αλόνσο δεν είχε τη δύναμη να απολαύσει το μοναχικό του γούστο -και βαριόταν επίσης, τελικά.»
–
«Πάντα θα υπάρχουν οι ʼλλοι. Αυτοί που δεν κατάφεραν να κοιμηθούν ακούγοντας το παραμύθι Και τελικά μας ξεγελάσανε Και σηκωθήκανε αργότερα μέσα στο σκοτάδι και, ενώ εμείς κοιμόμασταν, αυτοί ετοιμάζανε στα μυστικά την επομένη μέρα που θα μας έβρισκε αιχμάλωτους και μόνους»
–
«Είναι μήπως ξεγνοιασιά το φαγητό για το οποίο άλλος πεινάει κι άλλος κάνει δίαιτα; Είναι ξεγνοιασιά η φιλία, για την οποία πρέπει να έχουμε την καρδιά ανοιχτή, αλλά τα αυτιά κλειστά; Είναι ξεγνοιασιά το σώμα; Το χρήμα για το οποίο σκοτώνουμε ή σκοτωνόμαστε; Πού την είδες την ξεγνοιασιά Σάντσο;»
—–
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ
Η Ηρώ Διαμαντούρου (Αθήνα 1965) σπούδασε φιλολογία και μουσική, εργάστηκε ως μεταφράστρια μουσικολογικών κειμένων και συνεργάστηκε επί πολλά χρόνια με την ΕΡΤ για τη μουσική επιμέλεια διαφόρων ντοκιμαντέρ. Έχει εκδώσει δύο μυθιστορήματα (Η Μαγική Συγχορδία , 2004 και Το Ωδείο, 2008, εκδ. Αλεξάνδρεια) και έχει συνθέσει την πρωτότυπη μουσική του ντοκιμαντέρ Επιστροφή στη Μήλο (Ηρωνικός, 2008). Ο μονόλογος Μια νύχτα χωρίς τον Σάντσο Οι τελευταίοι λόγοι του Δον Κιχώτη πάνω στον σταυρό του (2013) είναι το πρώτο θεατρικό της έργο, γραμμένο ειδικά για τον Νίκο Καλαμό.
Ο Νίκος Καλαμό σπούδασε θέατρο στις σχολές του Γ. Θεοδοσιάδη και του Γ. Βαφειά. Από το 1979 κι έπειτα φοίτησε για έξι χρόνια στο Stellas Adler N.Y. Conservatory of Acting. Συμμετείχε σε 18 Off και Off-Off παραγωγές στο Broadway και σε παραστάσεις που έγιναν στην ελληνική παροικία της Astoria. Είναι μέλος του Screen Actors Guild SAG και του Equity Actors Association. Στην Ελλάδα συνεργάστηκε με το Αντιθέατρο και πήρε μέρος σε ταινίες του Ε.Κ.Κ. Από το 1997 έχει ιδρύσει το Θεατρικό Φυτώριο Αίγινας, με το οποίο παρουσιάστηκαν τα εξής: «Ο Επιστάτης» του Χάρολντ Πίντερ, «Τέλος Παιχνιδιού» του Σάμιουελ Μπέκετ, «27 βαγόνια γεμάτα βαμβάκι» του Τέννεσυ Γουίλλιαμς, «Drinking in America» του Έρικ Μπογκόζιαν (μτφ. Νίκος Καλαμό), «Μία αναφορά στην ακαδημία» του Φραντς Κάφκα (μτφ. Νίκος Καλαμό / Λ. ʼννινος), «Η γυναίκα της Ζάκυθος» του Δ. Σολωμού, Ραψωδία α΄ από την «Οδύσσεια» του Ομήρου (μτφ. Δ. Μαρωνίτης) και «Ο προτελευταίος των Μόνικιν» του Πάρι Τακόπουλου, που παίχτηκε και στα αγγλικά, σε αγγλικό κείμενο του ιδίου του συγγραφέα, στο Φεστιβάλ του Εδιμβούργου και στα πλαίσια του διεθνούς Φεστιβάλ FITA στο Λονδίνο.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Διάρκεια: 55 λεπτά
€10, ενιαίο