
ΤΕΧΝΩΝ ΕΚΑΤΟ
ΙΔΡΥΜΑ ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ
Η Σχολή Θεάτρου ΤΕΧΝΩΝ ΕΚΑΤΟ συνεχίζει το ταξίδι της με μια συναρπαστική σύμπραξη με το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.
Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης ακολουθώντας, το όραμα του Ιδρυτή του, δίνει βήμα, χώρο και στέγη στη νέα γενιά.
Χάρη σε αυτή τη συνεργασία οι σπουδαστές έχουν τη δυνατότητα να διδαχθούν το Θέατρο στον φυσικό του χώρο, να «γευτούν» τη δημιουργία, να νιώσουν την ενέργεια της σκηνής, να δουλέψουν τα έργα τους σε επαγγελματικές συνθήκες.
Ευελπιστούμε να αποτελέσουμε έναν τόπο αλληλεπίδρασης σπουδαστών και επαγγελματιών που θα φέρει πνεύμα ανανέωσης στο καλλιτεχνικό γίγνεσθαι του τόπου μας.
Πιστεύουμε και εκπροσωπούμε ένα Θέατρο συνόλου.
Σκοπός μας είναι η παροχή όλων εκείνων των απαραίτητων εφοδίων στη νέα γενιά καλλιτεχνών για μια επιτυχημένη πορεία στον χώρο του Θεάτρου και του Κινηματογράφου.
Η φοίτηση στην «ΤΕΧΝΩΝ ΕΚΑΤΟ» είναι τετραετής. Οι σπουδαστές γίνονται δεκτοί μέσω ετήσιων εισαγωγικών εξετάσεων.*
Το πρώτο έτος φοίτησης αποτελεί μια προπαρασκευαστική περίοδο κατά την οποία οι σπουδαστές εισάγονται στις βασικές έννοιες και τεχνικές της δραματικής τέχνης.
Στο τέταρτο έτος φοίτησης, οι σπουδαστές εισέρχονται σε μια πιο έντονη φάση των
σπουδών τους, αφιερώνοντας τον χρόνο τους σχεδόν αποκλειστικά στη δημιουργία επαγγελματικών παραστάσεων και ταινιών μικρού και μεσαίου μήκους.
Οι παραστάσεις ετοιμάζονται σε συνεργασία με επαγγελματίες σκηνοθέτες, συμπεριλαμβανομένων των καθηγητών της Σχολής και εξωτερικών συνεργατών.
Το καλλιτεχνικό έργο που θα παραχθεί κατά την διάρκεια του τέταρτου έτους θα
αποτελεί μέρος των παραγωγών του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης, προσφέροντας στους σπουδαστές μια επαγγελματική εμπειρία στον χώρο του
Θεάτρου.
*Για τις μετεγγραφές (δεύτερο και τρίτο έτος) από άλλες σχολές ισχύει το καθεστώς
της τριετούς φοίτησης, για το οποίο θα υπάρξει άμεση ενημέρωση.
Εμείς και η σχολή μας
Το θέατρο και ο χορός είναι τέχνες που προϋποθέτουν τη σωματικότητα και την δια ζώσης παρουσία, τόσο του καλλιτέχνη όσο και του κοινού, συνομιλούν και συμπράττουν με τις εικαστικές τέχνες και τον κινηματογράφο.
Ο διαρκής διάλογος των τεχνών μεταξύ τους είναι πεδίο ελεύθερου πειραματισμού που επιτρέπει την δημιουργία νέων ρηξικέλευθων αφηγημάτων.
•Οι τέχνες μεταδίδουν και αναδημιουργούν κοινωνικές σημασίες, πεδία συλλογικής ενσυναίσθησης, περιβάλλοντα φαντασιακής αναβίωσης και κοινού αναστοχασμού.
•Οι τέχνες είναι το πεδίο της ζωντανής συνάντησής μας με το παρελθόν και την παράδοση.
Μας οδηγούν στη δημιουργική κατανόηση της ιστορίας, με την ελευθερία του ερμηνευτή και την ανάλογη ευθύνη.
•Οι τέχνες είναι ένα πεδίο βαθιάς κατανόησης του φαντασιακού άλλου, του ξένου, του καταπιεσμένου, της κοινής ανθρωπιάς όλων μας.
Όλη η ιστορία του θεάτρου και των παραστατικών τεχνών είναι μια κατάθεση αυτής της κοινής μας ανθρωπιάς στο δημόσιο χώρο και χρόνο.
Η καλλιτεχνική δημιουργία προϋποθέτει εξ ορισμού την ελευθερία έκφρασης και την ελευθερία αμφισβήτησης των παραδεδομένων. Η φιλοσοφία και το θέατρο αναπτύσσονται, ταυτόχρονα, με την αρχαία δημοκρατία.
Οι παραστατικές τέχνες χαράσσουν διαφορετικές ιστορίες, προσανατολίζονται όμως σε έναν κοινό ορίζοντα πραγμάτωσης της ανθρώπινης ελευθερίας στο δημόσιο κέντρο της πόλεως με αφετηρία την αναγνώριση της ισότητας και της παρρησίας.
Η διαπιστωμένη κρίση της αντιπροσώπευσης στο σύγχρονο κόσμο οδηγεί σε κλονισμό των κεντρικών πολιτικών θεσμών, η σημασία του ελεύθερου δημόσιου διαλόγου και της ελεύθερης συλλογικής πράξης γίνεται ζωτικό αίτημα δικαιοσύνης.
Το θέατρο, οι παραστατικές τέχνες συμβάλλουν στη νέα χειραφέτηση που απαιτεί η εποχή μας.
Θέλουμε να συνεισφέρουμε ενεργά και συλλογικά στη διεύρυνση του ελεύθερου δημόσιου χρόνου και χώρου καλλιτεχνικής έκφρασης και ερμηνείας δημιουργώντας μία εκπαιδευτική και καλλιτεχνική πρόταση βασισμένη στις αξίες της ισότητας, της ελευθερίας, της αναστοχαστικής κριτικής και της αλληλεγγύης.
Η Σχολή θα αποτελέσει τόπο πρωτογενούς και ελεύθερης συλλογικής μάθησης και καλλιτεχνίας. Οι σπουδάστριες και οι σπουδαστές μας θα έχουν στη διάθεσή τους όλα τα εκπαιδευτικά εργαλεία, τις διαδικασίες μάθησης, τα αποθετήρια γνώσης, τους αναγκαίους τεχνικούς όρους.
Οι σπουδάστριες και οι σπουδαστές μας με τις πλέον έμπειρες διδάσκουσες και διδάσκοντες θα διαμορφώσουν το δικό τους κριτικό λόγο, θα ξεδιπλώσουν τις δεξιότητες τους και θα ανοίξουν τις δικές τους πόρτες.
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ - WORKSHOPS
ΘΕΑΤΡΟ
ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ
Η Τεχνών Εκατό – Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης σας καλοσορίζει στα Εργαστήρια – Workshops “Θέατρο Για Όλους” που θα πραγματοποιηθούν στις αίθουσες του Ιδρύματος την εκπαιδευτικη περίοδο 2023-2024.
Τα Εργαστήρια – Workshops απευθύνονται σε:
- Επαγγελματίες Ηθοποιούς
- Σπουδαστές Δραματικών Σχολών
- Μη Επαγγελματίες Ηθοποιούς
- Εφήβους
Διδάσκουν κατά τμήμα οι:
Χάρης Φραγκούλης, Λάκης Λαζόπουλος, Σοφία Φιλιππίδου, Χάρης Τζωρτζάκης, Γιάννης Στόλλας, Χρήστος Κοντογεώργης, Γιώργος Κουτλής, Μυρτώ Γκόνη, Μενέλαος Καραντζάς, Δημήτρης Τσεκούρας, Αλέξανδρος Σχισμένος κ.α.
ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΗΣ
Η φοίτηση στην «ΤΕΧΝΩΝ ΕΚΑΤΟ» είναι τετραετής. Οι σπουδαστές γίνονται δεκτοί μέσω ετήσιων εισαγωγικών εξετάσεων.*
Το πρώτο έτος φοίτησης αποτελεί μια προπαρασκευαστική περίοδο κατά την οποία οι σπουδαστές εισάγονται στις βασικές έννοιες και τεχνικές της δραματικής τέχνης.
Στο τέταρτο έτος φοίτησης, οι σπουδαστές εισέρχονται σε μια πιο έντονη φάση των σπουδών τους, αφιερώνοντας τον χρόνο τους σχεδόν αποκλειστικά στη δημιουργία επαγγελματικών παραστάσεων και ταινιών μικρού και μεσαίου μήκους.
Οι παραστάσεις ετοιμάζονται σε συνεργασία με επαγγελματίες σκηνοθέτες, συμπεριλαμβανομένων των καθηγητών της Σχολής και εξωτερικών συνεργατών.
Το καλλιτεχνικό έργο που θα παραχθεί κατά την διάρκεια του τέταρτου έτους θα
αποτελεί μέρος των παραγωγών του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης, προσφέροντας στους σπουδαστές μια επαγγελματική εμπειρία στον χώρο του
Θεάτρου.
*Για τις μετεγγραφές (δεύτερο και τρίτο έτος) από άλλες σχολές ισχύει το καθεστώς της τριετούς φοίτησης, για το οποίο θα υπάρξει άμεση ενημέρωση.
Δίδακτρα: 3200€/έτος
Οι αιτήσεις των εγγραφών λήγουν 15 Σεπτεμβρίου.
Οι εισαγωγικές εξετάσεις θα πραγματοποιηθούν σε δύο φάσεις:
Η πρώτη φάση θα είναι ατομική και θα ζητηθεί ένας θεατρικός μονόλογος και ένα τραγούδι.
Η δεύτερη φάση θα είναι ομαδική ακρόαση με αυτοσχεδιασμούς που θα ζητηθούν από τους καθηγητές της σχολής.
Διευθυντής Σχολής
Χάρης Τζωρτζάκης
Καθηγητές Υποκριτικής
Κωνσταντίνος Αβαρυκιώτης
Αλεξάνδρα Καζάζου
Σοφία Κόκκαλη
Αντρέας Κωνσταντίνου
Λάκης Λαζόπουλος
Περικλής Μουστάκης
Σοφία Φιλιππίδου
Χάρης Φραγκούλης
Συντονιστές Αρχαίου Δράματος: Βασίλης Μαυρογεωργίου, Λουκία Μιχαλοπούλου
Κινηματογράφος: Αλέξανδρος Βούλγαρης
American film acting: Σοφία Παπαδοπούλου
Ιστορία Θεάτρου/Φιλοσοφία: Αλέξανδρος Σχισμένος
Δραματολογία/Δημιουργική Γραφή: Δημήτρης Τσεκούρας
Κίνηση: Χρήστος Στρινόπουλος
Μουσική Τραγούδι: Κορνήλιος Σελαμσής
Φωνητική Διδασκαλία / Φωνητική Δραματολόγια / Αγωγή Λόγου: Άννα Πάγκαλου
Εικαστικά / Ενδυματολογία: Βασίλης Θαλασσινός