You are currently viewing «ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΜΕ ΤΟΝ ΜΠΕΤΟΒΕΝ» ΕΙΝΑΙ ΕΜΠΕΙΡΙΑ!

«ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΜΕ ΤΟΝ ΜΠΕΤΟΒΕΝ» ΕΙΝΑΙ ΕΜΠΕΙΡΙΑ!

Ένα βιβλίο για τα παιδιά, αλλά και για τους μεγάλους, που θέλουν να μάθουν ποιος πραγματικά ήταν ο μεγάλος συνθέτης Λούντβιχ βαν Μπετόβεν, κυκλοφορεί εδώ και λίγες μέρες από την «Ελληνοεκδοτική».

Συγγραφέας του ο Μηνάς Βιντιάδης, δημοσιογράφος και επί χρόνια παραγωγός εκπομπών πολιτιστικού περιεχομένου στο Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας. Μετά από τέσσερα μυθιστορήματα, μια συλλογή διηγημάτων και πολλά θεατρικά έργα, γράφει το πρώτο βιβλίο του που απευθύνεται σε μικρότερες ηλικίες.

Αν μια μέρα, ο Λούνβιχ Βαν Μπετόβεν ζωντάνευε μέσα από τα κορυφαία έργα του, τι θα μας έλεγε για την τέχνη του και τη ζωή του;

   Ό, τι είπε στον Ορέστη, το παιδί που διάλεξε ο συγγραφέας να ζήσει αυτή τη συγκλονιστική εμπειρία.

   Ποια ήταν η οικογένειά του κορυφαίου δημιουργού. Ποιος καθόρισε τα πρώτα βήματά του στη Μουσική. Πως αντιμετώπισε τα επώδυνα τραύματα από την απώλεια της ακοής του. Τι αγαπούσε πιο πολύ.  Τι ήταν για τον κορυφαίο συνθέτη η έμπνευση και πως έγραψε τα κορυφαία έργα του.

    Η φροντισμένη έκδοση 80 σελίδων μεγάλου σχήματος, που εικονογράφησε με μαεστρία η Ράνια Ηλιάδου, περιλαμβάνει ακόμη ένα πλήρες λεξικό μουσικών όρων, σύντομη παρουσίαση όλων των Συμφωνιών που έγραψε ο Μπετόβεν, όπως επίσης και βιογραφικά στοιχεία όλων των συνθετών και συγγραφέων που αναφέρονται στο βιβλίο.

    Αυτό το βιβλίο είναι το πρώτο του συγγραφέα στη σειρά της Ελληνοεκδοτικής «Γνωρίζω τους Μεγάλους Μουσουργούς», που διευθύνει ο ίδιος και θα ακολουθήσει ο Μότσαρτ τον Οκτώβριο, ο Τσαϊκόφσκι στις αρχές του ’22 κι έπεται συνέχεια.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Μηνάς Βιντιάδης γεννήθηκε τον Σεπτέμβριο του ’57 στο Πορτ Σάιντ της Αιγύπτου, έζησε ως τα 16 στην ιδιαίτερη πατρίδα του Κάσο και στη συνέχεια εγκαταστάθηκε στην Αθήνα όπου μετά τα γυμνασιακά χρόνια σπούδασε Δημοσιογραφία.

Εργάστηκε για 28 χρόνια στον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη, αρχικά  στο «Βήμα» και στη συνέχει στα « Νέα», ως υπεύθυνος ύλης, επικεφαλής του Καλλιτεχνικού Τμήματος και διευθυντής Ειδικών Εκδόσεων,  διευθυντής σύνταξης στον «Ταχυδρόμο», ενώ παράλληλα, για περισσότερα από 25 χρόνια έγραφε και παρουσίαζε πολιτιστικές εκπομπές στο Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας. Ήταν , ακόμη, αρχισυντάκτης εκπομπής για  έξι χρόνια στον τηλεοπτικό σταθμό FILMNET (σημερινή NOVA) και δύο χρόνια σύμβουλος Έκδοσης στο περιοδικό STATUS.  Σήμερα αρθρογραφεί, με πολιτιστικό αντικείμενο, στην εφημερίδα «Ποντίκι»

Έχει γράψει τέσσερα μυθιστορήματα: «Τι είπα στην Κλαούντια» και «Οι Τρεις Μαρίες» (Λιβάνης),  «Το Δεξί Πόδι του Θεού»  (Ελληνικά Γράμματα) «Τηγανίζουν πατάτες στον Άρη;» (Τόπος) τη συλλογή διηγημάτων «Δράκος Κόκκορας» (Ελληνικά Γράμματα) και  πολλά θεατρικά, από τα οποία τρία έχουν ανέβει μέχρι σήμερα στη σκηνή: «Ο Κάτω Παρθενώνας» στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος το ’15  και στο «Άλμα» -φέτος διδάχτηκε και στο Πανεπιστήμιο Κύπρου- «Τάρτα Ροδάκινο» στο «Αλκμήνη» πέρυσι, «Άνδρες Ολικής Αλέσεως» στον Ιανό το ‘19 και  «Tattooland», στο Αγγέλων Βήμα, για το οποίο ήταν υποψήφιος  για το «Βραβείο Κουν 2018». Τα βιβλία με τα θεατρικά του έργα κυκλοφορούν από την «Κάππα Εκδοτική».

Στη σειρά της Ελληνοεκδοτικής «Σύγχρονο Θέατρο/Κλασική Μουσική», που διευθύνει ο ίδιος, κυκλοφόρησε το βιβλίο του «Μια μέρα με τον Μπετόβεν» ενώ βρίσκεται ήδη στα βιβλιοπωλεία από τον «Gutenberg» και το Θεατρικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών το έργο που έχει συγγράψει με τον Γιώργο Δαρδανό «Οι Κολληγάδες» και που αναφέρεται στην άγνωστη επανάσταση της Άνδρου.

 Είναι μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών, της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων, της Συμβουλευτικής Επιτροπής επί Καλλιτεχνικών Θεμάτων του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης και αν. μέλος του ΔΣ του ιδρύματος Σχολείον της Ειρήνης Παπά. Επίσης έχει διατελέσει μέλος του Δ.Σ του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ και του Σωματείου Μαρία Κάλας.

Έχει διδάξει σε περισσότερα από 30 σεμινάρια Συγγραφής Θεατρικού Έργου, στο Εθνικό, το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, το Φεστιβάλ Καρδίτσας, το Θεατρικό Αντίσκηνο Θάσου, στην Κάσο, σε Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια όλης της χώρας κ.α.