Ο ΚΑΡΠΟΣ ΣΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ

Ο Καρπός στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Συνεχίζεται η επιτυχημένη συνεργασία του Καρπού με το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης που ξεκίνησε από την περσινή σχολική χρονιά. Τα σχολικά εργαστήρια του Καρπού με άξονα και κέντρο τον κινηματογράφο είναι διαθέσιμα στον άρτια εξοπλισμένο χώρο του ιδρύματος.

Τα παιδιά μπαίνουν στον κόσμο του animation, μαθαίνουν τις τεχνικές της φωτογραφίας και του ρεπορτάζ, εξερευνούν τις δυνατότητες του ήχου και διασκεδάζουν με το green screen.
Είναι μια ευκαιρία για μαθητές και μαθήτριες όλων των ηλικιών να δημιουργήσουν διασκεδάζοντας σε ένα χώρο με μακρά κινηματογραφική παράδοση.

ΤΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ
GREEN SCREEN
Ηλικίες: 9-17
Χρησιμοποιώντας την ειδική επιφάνεια 3 μέτρων του green screen που διαθέτει το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, τα παιδιά εξασκούνται στην δημιουργία μικρών ιστοριών. Πρόκειται για ένα εργαστήριο που εισάγει τους μαθητές στη δημιουργία ενός δελτίου ειδήσεων με ασκήσεις δημιουργικής γραφής και τρόπους παρουσίασης των θεμάτων σε συνδυασμό με την Green Screen τεχνική. Κάμερες, μικρόφωνα, τρίποδα και φυσικά το greenscreen, μεταμορφώνουν τη σχολική τάξη σ’ ένα πραγματικό studio δελτίου ειδήσεων!

Σύνδεση με σχολική ύλη: Γλώσσα, Ιστορία, Μουσική, Μελέτη περιβάλλοντος, Τεχνολογία, Έκθεση, Οικιακή Οικονομία, Εικαστικά, Ερευνητικές εργασίες-project.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ηλικίες: 10-17
Πώς γίνεται ένα πραγματικό τηλεοπτικό ρεπορτάζ; Ποια η σχέση του με το ντοκιμαντερ; Πώς στήνονται η κάμερα και το μικρόφωνο και γιατί; Οι μαθητές και οι μαθήτριες ξεναγούνται στις διαδικασίες και τους ρόλους που απαιτεί ένα επαγγελματικό γύρισμα, παίρνουν εκ περιτροπής όλους τους ρόλους του συνεργείου και μαθαίνουν στην πράξη πώς συντάσσουμε και απευθύνουμε ερωτήσεις σαν πραγματικοί δημοσιογράφοι!

Σύνδεση με σχολική ύλη: Γλώσσα, Iστορία, Μελέτη περιβάλλοντος, Τεχνολογία, Έκθεση, Οικιακή Οικονομία, Εικαστικά, Ερευνητικές εργασίες-project

PIXILATION (Animation)
Ηλικίες: 10-17
Το pixilation είναι ένα είδος stop motion animation στο οποίο οι ίδιοι οι μαθητές παίρνουν το ρόλο των κινούμενων αντικειμένων, μαθαίνουν την σειριακή κινηματογράφηση, φωτογραφίζονται και καθορίζουν το ρυθμό και τη μορφή της ταινίας τους. Έτσι οι μαθητές εισάγονται στο χώρο του animation γενικότερα, αντιλαμβάνονται την βασική αρχή της λειτουργίας του και εξασκούνται σε μία πρωτότυπη ιστορία όπου παίζουν και φωτογραφίζουν όλοι μαζί.

Σύνδεση με σχολική ύλη: Μελέτη περιβάλλοντος, Λογοτεχνία, Ιστορία, Τεχνολογία, Εικαστικά, Ερευνητικές εργασίες-project

ΤΟ ΠΟΡΤΡΑΙΤΟ ΜΟΥ
Ηλικίες: 5-17
Στο πλαίσιο των εργαστηρίων φωτογραφίας οι μαθητές και οι μαθήτριες έρχονται σε επαφή με την τέχνη του πορτραίτου. Με τη βοήθεια επαγγελματικού εξοπλισμού, θα μάθουν για τις επιλογές στην τοποθέτηση της κάμερας, τη χρήση των φακών και του φωτός και θα εξετάσουν τεχνικές και τρόπους φωτογράφισης προσώπων με βάση τα χαρακτηριστικά τους, τη γλώσσα του σώματος και την ταυτότητα του φωτογραφιζόμενου/ης.

Σύνδεση με την σχολική ύλη: Ιστορία, Τεχνολογία, Εικαστικά, Ερευνητικές εργασίες-project, Κινηματογράφος

ΝΤΥΝΟΝΤΑΣ ΜΕ ΗΧΟ ΜΙΑ ΤΑΙΝΙΑ
Ηλικίες: 5-17
Μέσα από αποσπάσματα επιλεγμένων ταινιών και με τη βοήθεια επαγγελματικού αλλά εύχρηστου εξοπλισμού οι μαθητές θα μάθουν πώς μπορούμε να πούμε μια ιστορία μέσα από τους ήχους της, πώς χρησιμοποιούμε τα μικρόφωνα και πώς συνδέουμε εικόνα και ηχητικά εφέ. Αυτές τις σημαντικές πτυχές της κινηματογραφικής αφήγησης θα επεξεργαστούμε με στόχο να δημιουργήσουμε, κάθε φορά, μία διαφορετική, πρωτότυπη ηχητική επένδυση.

Σύνδεση με σχολική ύλη: Μουσική, Ανάλυση κειμένου, Μελέτη Του Περιβάλλοντος, Τεχνολογία, Λογοτεχνία, Έκθεση, Εικαστικά

ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ
Μπορείτε να βρείτε εδώ όλες τις πληροφορίες για το πώς και εσείς με την τάξη σας μπορείτε να κλείσετε το επόμενο εργαστήριο. Τα εργαστήρια πραγματοποιούνται εντός σχολικού ωραρίου και διαρκούν 2 ώρες.


ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΠΟ
Από το 2008 σχεδιάζει και υλοποιεί κινηματογραφικά εργαστήρια για εκπαιδευτικούς και μαθητές και μαθήτριες από όλες τις σχολικές βαθμίδες. Έχει εκπαιδεύσει πάνω από 5000 μαθητές από όλη την Ελλάδα. Τα τελευταία 9 χρόνια συμμετέχει σε ευρωπαϊκά προγράμματα με άξονα την κινηματογραφική και οπτικοακουστική εκπαίδευση. Μπορείτε να δείτε αναλυτικά τις δράσεις και τα εργαστήρια του Καρπού εδώ.