ΜΥΘΟΣ, ΑΓΩΝΑΣ, ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ 1821-2021

Το Θερινό Σχολείο της ΔΗΚΕΚ-Δήμου Καλαβρύτων πραγματοποιείται για δεύτερη χρονιά και θα λάβει χώρα στο ΚΠΕ Κλειτορίας, σε δύο χρονικές περιόδους (Ά περίοδος: από 26/7 έως 31/7/2021 και Β’ περίοδος: από 2/8 έως 7/8/2021) με τη συμμετοχή 40 παιδιών, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ανά περίοδο, από όλη την περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας (Αχαΐα, Ηλεία, Αιτωλοακαρνανία). 

2021. Επετειακό έτος. Συμπληρώνονται 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.  Το Θερινό Σχολείο συμμετέχει σε αυτήν τη μεγάλη γιορτή. Το γεγονός αυτό αποτέλεσε πρόκληση και πρόσκληση για την σύνδεση του Μύθου με το ιστορικό γεγονός με γνώμονα την περσινή αρχική ιδέα της αξιοποίησης του Μύθου του Σπηλαίου των Λιμνών και πάνω σε αυτό δουλεύει η παιδαγωγική ομάδα και η ομάδα εργασίας που συστήθηκε από τον Περιφερειάρχη Νεκτάριο Φαρμάκη .

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα περιλαμβάνει 4 θεματικές ενότητες,

  • “Δοκιμασία- αγώνας- μετάβαση: από τη μυθική στη σύγχρονη εκδοχή του ηρωισμού”
  • Μπαρουτόμυλος-Νερόμυλος
  • “Με λένε Ελευθερία….Με λένε Επανάσταση’”
  • Gamification (ψηφιακή εφαρμογή σε μορφή παιχνιδιού) ‘’Φιλική Εταιρεία’’

Εργαστήρια, ξεναγήσεις-εκδρομές, εικαστικά, θεατρικά και μουσική.

Οι στόχοι του Θερινού Σχολείου επικεντρώνονται στον  Ήρωα-Αγωνιστή της ‘’διπλανής’’ πόρτας. Με αφορμή το μύθο των σπηλαίων και των αγωνιστών του 1821, τα παιδιά θα κατανοήσουν την έννοια του Αγώνα, της Ανεξαρτησίας, της Δημοκρατίας, της Συνεργασίας, της Ενσυναίσθησης, της Αλληλεγγύης, της Συμμετοχής, της Κοινωνικής προσφοράς, της Ψυχικής ισορροπίας και της Περιβαλλοντικής ευαισθησίας. Παράλληλα αναδεικνύεται η σπουδαιότητα και η αναγκαιότητα της Τέχνης, της Ψηφιακής Τεχνολογίας και της έκφρασης που καταλήγουν στον κοινό σκοπό της δημιουργίας μιας πιο ολοκληρωμένης ιστορικής και κοινωνικής συνείδησης.

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Τουρισμού, Νικόλαος Κοροβέσης, «αγκαλιάζουν» και ενισχύουν για δεύτερη συνεχή χρονιά το Θερινό Σχολείο, με στόχο τη στήριξη των δράσεων που αναδεικνύουν τις διαχρονικές αξίες και οδηγούν τον σύγχρονο άνθρωπο.

Το Θερινό Σχολείο τελεί υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (Μεταπτυχιακό πρόγραμμα Δημιουργικής Γραφής) και του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης που προσφέρει ήδη από πέρυσι απλόχερα την τεχνογνωσία και το πολιτιστικό του υπόβαθρο.  Παράλληλα υποστηρίζεται από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας, το Επιμελητήριο Αχαΐας, το Δήμο Καλαβρύτων και τους τοπικούς φορείς της Κλειτορίας.  

ΜΕΛΑΜΠΟΥΣ