Η ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΑΦΗΓΗΣΗΣ

Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, το Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη, το Ίδρυμα Α. & Λ. Κατακουζηνού, σε συνεργασία με την αφηγήτρια Σάσα Βούλγαρη διοργανώνουν το διετές πρόγραμμα εκπαίδευσης

«Η Τέχνη της Αφήγησης σε όλα τα Πεδία»

Αφηγούμαι, άρα υπάρχω

Μαθησιακό εργαλείο και εργαλείο νοητικής και γλωσσικής ανάπτυξης για παιδιά. Μέσο βελτίωσης της αξιολόγησης κειμένων για δασκάλους και καθηγητές. Απαραίτητο εφόδιο για τη σύνταξη κειμένων για συγγραφείς και σεναριογράφους, αλλά και για ηθοποιούς, καθώς μπορεί να βοηθήσει στην ανάδειξη της εκφραστικότητας του προσώπου. Η αφήγηση είναι ένα πολυεργαλείο που απευθύνεται σε πολλές και διαφορετικές ειδικότητες, ακόμη και σε επιχειρηματίες που προσπαθούν να ενισχύσουν την αποτελεσματικότητα της ομαδικής δουλειάς.

Από τους ραψωδούς του Ομήρου μέχρι τις σύγχρονες εφαρμογές της, η αφήγηση είναι μια πανάρχαια τεχνική, η οποία παραμένει ένα δυναμικό εργαλείο που μπορεί να βοηθήσει κάθε επαγγελματία, αλλά και κάθε άνθρωπο να βελτιώσει τις δυνατότητές του για επικοινωνία και να διευρύνει τις διαπροσωπικές του σχέσεις. 

Το πρόγραμμα  του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης πραγματοποιείται από την αφηγήτρια Σάσα Βούλγαρη, πρωτοπόρο της νεοαφήγησης στην Ελλάδα, η οποία εκπαιδεύει, τη νέα δυναμική γενιά αφηγητών και όλων όσοι θέλουν να βρουν το δικό τους τρόπο να μιλούν, να γράφουν και να εκφράζονται με επιτυχία!

Η Σάσα Βούλγαρη, στα 30 χρόνια της επαγγελματικής πορείας, έχει πραγματοποιήσει εκατοντάδες επιμορφώσεις – διδασκαλίες σε ενηλίκους και παιδιά. Εξειδικευμένα αφηγηματικά και εκπαιδευτικά προγράμματα και προγράμματα διαμορφωμένα για χώρους ειδικού θεματικού ενδιαφέροντος, αφηγήσεις σε πολλούς χώρους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Μαθητείες διαρκείας από το 1995.

Από το 2010 έχει σταθερή συνεργασία με το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης και απευθύνει πρόσκληση σε παιδιά και ενηλίκους.

Αλλες Συνεργασίες:

Ίδρυμα Θεοχαράκη, Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού, Εθνική Λυρική Σκηνή, Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών, Γεννάδειος Βιβλιοθήκη, Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, Εταιρεία Μελέτης, Ερευνας και Προβολής της Νεοελληνικής Τέχνης / Εργαστήριο Γιάννης Μόραλης, Λεβέντειος Πινακοθήκη (Λευκωσία), Κολέγιο Αθηνών, Αρσάκεια Δημοτικά Σχολεία.

ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ Α΄ ΧΡΟΝΟΥ:  Οκτώβριος – Ιούνιος 2024 – 2025

Κάθε Τρίτη 17:30 – 20:30 (δυνατότηα για διαδικτυακή παρακολούθηση)

Ένα Σαββατοκύριακο κάθε μήνα: Σάββατο & Κυριακή, 10:30 – 16:30

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ – ΕΓΓΡΑΦΕΣ: ΣΑΣΑ BΟΥΛΓΑΡΗ, Τ: 6972 261037, Ε: sassavoulgari@gmail.com

ΣΑΣΑ ΒΟΥΛΓΑΡΗ – σύντομο βιογραφικό

Πρωτοπόρος της Τέχνης της Προφορικής Αφήγησης στην Ελλάδα, από το 1993, διδάσκει Τεχνική της Αφήγησης και Δημιουργική Γραφή με τη δική της Μέθοδο από το 1995. Γνωστοποίησε ευρέως την Νεοαφήγηση στην Ελλάδα, με πολυάριθμα προγράμματα σε Σχολεία, Μουσεία, Βιβλιοθήκες, σημαντικά Πολιτιστικά Ιδρύματα και την Ελληνική Τηλεόραση: Ψέματα και Aλήθεια, Έτσι είν’ τα Παραμύθια (ERTFLIX – Παιδικές Εκπομπές). Καθιέρωσε με σταθερά πολυετή προγράμματα την προφορική αφήγηση σε μουσειακούς χώρους (Μουσεία: Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού, Κυκλαδικής Τέχνης, Μπενάκη (Ισλαμικής Τέχνης και Πινακοθήκη Γκίκα), Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή – Γαία, Μουσεία ΠΙΟΠ, και πολλά άλλα). Είναι Ψυχοπαιδαγωγός (ΕΚΠΑ) με εξειδίκευση σε εναλλακτικές μορφές διδασκαλίας, με πλούσια εμπειρία σε εκπαιδευτικά προγράμματα σε όλες τις σχολικές βαθμίδες και σημαντική ενασχόληση στην Ειδική Αγωγή και άλλα ειδικά πλαίσια. Είναι η πρώτη Ελληνίδα προφορική αφηγήτρια που προτάθηκε για το Διεθνές Βραβείο Astrid Lindgren Memorial Award (δύο φορές υποψήφια της SCBWI – Greece το 2014 και το 2015). Από το 2010 έχει σταθερή και πολυεπίπεδη συνεργασία με το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. Από το 2013 συνεργάζεται με  το Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών Β. & Μ. Θεοχαράκη, δημιουργώντας διαθεματικά αφηγηματικά προγράμματα για τις περιοδικές του εκθέσεις και συντονίζοντας εκπαιδευτικά σεμινάρια και αφηγήσεις σε σχολεία. Από το 2008 έχει συνεργαστεί περιστασιακά, με διάφορα προγράμματα αφήγησης ή εκπαίδευσης με το Ίδρυμα Α. & Λ. Κατακουζηνού. 

Η «ΜΕΘΟΔΟΣ ΣΑΣΑ ΒΟΥΛΓΑΡΗ» είναι ένα ολοκληρωμένο και δοκιμασμένο σύστημα μαθητείας που δίνει τη δυνατότητα εκπαίδευσης σε όλα τα επίπεδα που αφορούν στην ιστόρηση, και δυναμικής εφαρμογής των γνώσεων που αποκτήθηκαν σε διαφορετικούς επαγγελματικούς χώρους. Αναπτύσσεται σε τρεις γενικούς τομείς: ΑΥΤΟ-ΓΝΩΣΙΑ: Ταυτότητα του αφηγητή. Φωνητική και σωματική συνειδητοποίηση, ΕΤΕΡΟ-ΓΝΩΣΙΑ: Προσαρμογή μιας αφήγησης ανάλογα με το κοινό, ΕΠΙ-ΚΟΙΝΩΝΙΑ: Τεχνικές εφαρμογής της Ιστόρησης σε διαφορετικά πεδία.

Βελτιώνει, μεταξύ άλλων, την εκφορά του λόγου, τη γλωσσική έκφραση, την επικοινωνία διαπροσωπική ή με κοινό, την ενδυνάμωση ομάδων (team building), την εκφραστικότητα προσώπου και σώματος. Καλλιεργεί την γραπτή έκφραση και την κατανόηση των κειμένων (copywriting). Προσφέρει ακριβή εργαλεία για την δόμηση προγραμμάτων εκπαίδευσης και αφήγησης.

Παραδείγματα πρακτικών εφαρμογών αξιοποίησης της Μεθόδου, ενδεικτικά: Επαγγελματικές Προφορικές, Λογοτεχνικές και Θεατρικές Αφηγήσεις – Αναλόγια, Παρουσιάσεις, Ομιλίες, Διαλέξεις, Συνεντεύξεις, Διδασκαλίες, Εκπαίδευση, Μουσειακή Αγωγή, Συντονισμός Ομάδων, Θεραπευτικές προσεγγίσεις, Αγορεύσεις, Διαμεσολαβήσεις, Βιντεοσκοπημένες αφηγήσεις και Podcasts.

Links:

Storytelling: Secrets and Rituals about fairytales! | Sassa Voulgari | TEDxPanteionUniversity

Sassa Voulgari Method – Μέθοδος Σάσα Βούλγαρη

Η θεραπευτική Δύναμη της Αφήγησης

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ Εργασιών 2023 – 2024 “Η Τέχνη της Αφήγησης σε όλα τα πεδία”

Παραμύθια της Μικράς Ασίας – Η Χιονίστρα

Παραμύθια της Μικράς Ασίας – Το Γενναίο Βασιλόπουλο