Η ιστορία μιας εικόνας

Η ιστορία μιας εικόνας

Ευαγόρα Καραγιώργη

Η ιστορία μιας εικόνας

Η ιστορία μιας εικόνας είναι μια μουσική αναφορά, στον πίνακα του Κύπριου ζωγράφου Αδαμάντιου Διαμαντή, Ο Κόσμος της Κύπρου. Αξιοποιώντας θέματα από τον μουσικό κόσμο της Κύπρου, προσπάθησα να εμβαθύνω και να μελετήσω το σημαντικό αυτό έργο του Α. Διαμαντή, μέσα από τα μάτια και τ’ αυτιά ενός μουσικού.

Το έργο είναι γραμμένο για συμφωνική ορχήστρα, λαούτο και λαϊκό βαρύτονο. Αποτελείται από 16 συνολικά κομμάτια, 12 ορχηστρικά και τέσσερα τραγούδια. Το ένα τραγούδι βασίζεται σε ένα βυζαντινό μεγαλυνάριο και τα άλλα τρία τραγούδια αποτελούν μελοποιημένα ποιήματα του Γιώργου Σεφέρη από το Ημερολόγιο Καταστρώματος Γ΄ – Στον Κόσμο της Κύπρου, Μνήμη και Αγάπη (Αγιάναπα Β΄, Επικαλέω τοι την θεόν… και το Λεπτομέρειες στην Κύπρο, ποίημα αφιερωμένο στον ζωγράφο Α. Διαμαντή).

Ο Γιώργος Σεφέρης, ερχόμενος το 1953 για πρώτη φορά στην Κύπρο, γνώρισε τον ζωγράφο Διαμαντή με τον οποίο ανάπτυξαν ιδιαίτερη σχέση και βαθειά φιλία. Μέσα από τις συναντήσεις και εξορμήσεις/εκδρομές τους στο νησί, μεταξύ 1953-54, οικοδομήθηκε υλικό (φωτογραφίες και σημειώσεις από τον Σεφέρη και σχέδια/σκίτσα από τον Διαμαντή) το οποίο, ο μεν ποιητής αξιοποίησε στην ποίηση του και ιδιαίτερα στον πιο πάνω κύκλο και ο ζωγράφος στο μνημειώδες έργο του, Ο Κόσμος της Κύπρου το οποίο και αφιέρωσε στον ποιητή Γ. Σεφέρη.

Η Ιστορία μιας εικόνας γράφτηκε το 2000 και παρουσιάστηκε τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς στο Φεστιβάλ Κύπρια 2000 στη Λευκωσία με την τότε Κρατική ορχήστρα Κύπρου υπό τη Διεύθυνση του Roland Melia. Το Μάιο του 2021 Η ιστορία μιας εικόνας ηχογραφήθηκε με μαέστρο τον Πέτρο Στυλιανού και ερμηνευτή των τραγουδιών τον Γιάννη Διονυσίου και κυκλοφόρησε σε ΨΔ τον Οκτώβριο του ιδίου έτους με χορηγία του ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη.

Η παρουσίαση του δίσκου πραγματοποιήθηκε στις 10 Οκτωβρίου με τη συνεργασία του Πολιτιστικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Κύπρου και της Ελληνικής Πρεσβείας στη Λευκωσία για τα 50 χρόνια από τον θάνατο του ποιητή Γιώργου Σεφέρη.