Συνάντηση- συζήτηση με τον Γιάννη Οικονομίδη, συγγραφέα και σκηνοθέτη του θεατρικού έργου "Στέλλα κοιμήσου"

Η  Επιτροπή Κινηματογράφου "Σινεμά με τον Φρόυντ" της Ελληνικής Ψυχαναλυτικής Εταιρείας (ΕΨΕ) διοργανώνει στις αρχές του 2018 συνάντηση- συζήτηση  με τον Γιάννη Οικονομίδη, συγγραφέα και  σκηνοθέτη  του  θεατρικού έργου  Στέλλα κοιμήσου, καθώς και με τον  θίασο της παράστασης.

 

OIKONOMIDIS

"Ένα κυριακάτικο μεσημέρι, καλοκαίρι, ίσως Αύγουστος. Το  σπίτι πολυτελές σε κάποιο από τα βόρεια προάστια των Αθηνών, ίσως στην Πολιτεία. Η οικογένεια ελληνική, ίσως τυπική, σίγουρα πλούσια. Τα μέλη της μαζεύονται σιγά σιγά γύρω από το τραπέζι – πλούσιο και αυτό, ίσως εορταστικό – όχι όμως σαν πρόσωπα αγαπημένα, ίσως σαν συγγενείς.

Αυτός είναι ο κόσμος του Στέλλα κοιμήσου (…)".

Δημοσθένης Παπαμάρκος, 2016 (από το πρόγραμμα της παράστασης) 

Η σύγχρονη Στέλλα ορμώμενη από τον έρωτά της, συγκρούεται με την οικογένειά της, σε μια ύστατη προσπάθεια σωτηρίας ίσως, που όμως αποβαίνει μάταιη. Μέσα σε μια προκλητικά αθυρόστομη, βίαιη (λεκτικά και όχι μόνο) και τολμηρή κοινωνική καταγγελία της διαβρωτικής και σαρωτικής εξουσίας, όπου το οικείο φωλιάζει στο υπερβολικό ή/και το τερατώδες, ξαναβρίσκουμε την προσφιλή θεματολογία και δυναμική ατμόσφαιρα του κινηματογραφικού Οικονομίδη (Σπιρτόκουτο (2002), Η ψυχή στο στόμα (2006), Μαχαιροβγάλτης  (2010), Το μικρό ψάρι (2014), που έρχεται να ταράξει τον εφησυχασμό και τις αντοχές του θεατή.  

Το Στέλλα κοιμήσου παίζεται με μεγάλη επιτυχία από τον Οκτώβριο 2017, για δεύτερη χρονιά, στο Εθνικό  Θέατρο (σκηνή "Νίκος Κούρκουλος). Οι παραστάσεις θα συνεχιστούν μέχρι περίπου το τέλος Ιανουαρίου. Πρόκειται για την πρώτη θεατρική σκηνοθετική δουλειά  του Γ. Οικονομίδη.

Η ημερομηνία και ο τόπος της εκδήλωσης θα καθοριστούν προσεχώς, σε επόμενη ανακοίνωση από την ΕΨΕ  καθώς στην ιστοσελίδα  www.psychoanalysis.gr